Nevesinje: Održana 14. sjednica Skupštine opštine

NEVESINJE – Na 14. redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su diskutovali o radu inspekcijskih službi, a dosadašnji vršioci dužnosti su, glasovima pozicije i opozicije, zvanično su postali načelnici opštinskih odjeljenja.

Opština Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Vukovi siti i ovce na broju ili jednostavno tačke dnevnog reda nisu dale manevar odbornicima za političke teme pa su se rasprave uglavnom svodile na dnevni red. Današnja sjednica podsjećala je na neke iz prethodnog sazive koji je važio za najkonstruktivniji u Srpskoj i u kojem su se najvažnije odluke usvajale jednoglasno.

Najviše pažnje odbornika privukli su izvještaji opštinskih inspekcija, a nizale su se kritike pozicije i opozicije na rad nadležnih službi. Odbornici su istakli da je neophodno sanirati divlje deponije, zaštititi prolaznike od opasnosti koje vrebaju od devastirane zgrade hotela, kao i donijeti akte kojim bi se zabranila ispaša stoke u užoj gradskoj zoni.

Ukazano je i na mali broj komunalnih policajaca u opštini (samo jedan), kao i na pse lutalice. Odgovor nadležnih da mnoge od njihovih odluka o kažnjavanju sudovi pretvore u uslovne kazne, kao i vrdanje i traženje zaštite u zakonskim rupama i otežanim uslovima rada naišlo je na negodovanje pojedinih odbornika.  Izvještaj o radu inspekcijskih službi i komunalne policije za 2017. godinu usvojen je glasovima pozicije i opozicije uz izuzeće odbornika SNSD-a koji su bili uzdržani.

Iako se odbornici nisu dohvatili ove teme, saznali smo da je je opština Nevesinje izdala simboličan broj propusnica za vozila koja smiju da uđu u zonu glavnog gradskog šetališta.

Svakodnevno na desetina automobila, neprilagođenom brzinom i bez dozvole se kreće ovim dijelom grada narušavajući mir pješacima i oštećujući kamen kojim je popločana ova ulica i koji je, svojevremeno, bio skupa investicija za ovu nerazvijenu opštinu.

Ovo je još jedan od problema kojim treba da se bave nadležni opštinski organi kao i policija u narednom periodu.

Čestitali su odbornici dosadašnjim vršiocima dužnosti opštinskih odjeljenja čiji su mandati zvanično ratifikovani, a izbor Novke Dabarčić za sekretara Skupštine opštine ispraćen je aplauzom odbornika.

Prva rasprava opozicije i pozicije vođena je prilikom Informacije o sanaciji putnih pravaca na teritoriji opštine Nevesinje za 2017. godinu kada su odbornik PDP-a Veso Radić i SDS-ov Anto Šipovac ukazali da postoje seoski pravci koji su, malo ili nikako, sanirani. Načelnik opštine Milenko Avdalović i zamjenik Milutin Samardžić su potom istakli da je izvještaj validan, kao i potrošnja materijala i sanirane dionice seoskih puteva.

Odbornici opozicije zamjerili su aktuelnoj vlasti što ne koristi (i ne registruje) kamion u svom vlasništvu koji bi prevoz materijala učinio znatno jeftinijim za opštinu.

Program rada i poslovanja javnih ustanova čiji je osnivač opštine Nevesinje za 2018. godinu nije ponudio raspavu, ali su, iz pojedinih ustanova, saopštili probleme sa kojima se suočavaju. Dječiji vrtić “Sveta Evgenija carica Milica” se suočava sa prokišnjavanjem krova, čestim pucanjem stakala kao i vlagom, dok se Dom zdravlja Nevesinje suočava sa, sve manjim, brojem pacijenata i manjim sredstvima koje dobijaju od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iz Turističke organizacije je saopšteno da kreću u sanaciju mosta Ovčiji brod, kao i u značajnije istraživanje pećine “Provalija”.

Definisani su uslovi upotrebe simbola opštine, kao i prijedlog Odluke o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini za izgradnju poslovnih objekata pokraj pječačke zone ka naselju Gvozd.

Autor