Početna  /  Nevesinje: Odbornici raspravljali o stanju u školstvu i izvještaju za “Nevesinjsku olimpijadu”
Hercegovina nevesinje

Nevesinje: Odbornici raspravljali o stanju u školstvu i izvještaju za “Nevesinjsku olimpijadu”

NEVESINJE – Desetu redovnu sjednicu Skupštine opštine Nevesinje su, osim već tradicionalnih svođenja rasprava na personalni nivo, obilježile diskusije vezane za izvještaj o ovogodišnjoj “Nevesinjskoj olipmpijadi”, kao i izvještaj iz nevesinjske Osnovne škole.

Kako još uvijek nije regulisan status Vršilaca dužnosti, kojima je taj status u javnim institucijama istekao, odbornici SDS-a su, kao i na prethodnim zasijedanjima zatražili da se pojedine tačke skinu sa dnevnog reda i zauzeli stav da će glasati protiv svakog izvještaja koji budu podnosili funkcioneri kojima nije rješen status.

Odbijen je i prijedlog opozicije da se sa dnevnog reda skine izvještaj “Nevesinjske olimpijade 2017” i da se razmatra na nekoj od narednih sjednica, kada načelnik opštine Milenko Avdalović bude prisutan.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Opštine Nevesinje Zorka Umićević je ispred Organizacionog odbora iznijela podatke za ovogodišnju Nevesinjsku olimpijadu istakavši da je ona, sa finansijskog aspekta, dobro organizovana.

Ona je istakla da je ove godine prodano 1340 ulaznica što je rekordan broj, kao i da će gotovo svi rashodi najveće manifestacije na teritoriji opštine, u iznosu 59.498 KM biti pokriveni prihodima od sponzora, donatora, prodaje ulaznica i usluga.

Tokom konstruktivnog dijaloga, prije nego što su odbornici počeli raspravu o “našim i njihovim” organizatorima, jačini aplauza ove i prethodne godine, odbornik PDP-a Veso Radić je upozorio na sve manju posjećenost manifestacije. Njegovu opasku da se ove godine Nevesinjska olimpijada organizovala kada i neke druge konjičke trke u regiji i poklopila sa Saborom trubača u Guči prihvatili su i odbornici iz skupštinske većine.

Odbornici opozicije su tvrdili da je prošlogodišnja manifestacija bolje organizovana, dok su iz vladajuće koalicije ostali pri stavu da je ovogodišnji događaj sa istim sadržajem organizovan za manje sredstava.

Nakon toga je uslijedila neargumentovana rasprava, bez konkretnih zaključaka i efekata koja je u, pojedinim trenucima, podsjećala na kafansku atmosferu, nedoličnu institucije u kojoj se vodila.

Direktor turističke organizacije Nevesinje Miroslav Marić je rekao da je ova organizacija poslovala pozitivno, ali je upozorio da se selektivno naplaćuje boravišna taksa na teritoriji opštine koja raspolaže sa 150 ležajeva, a prema podacima u prethodnoj godini u Nevesinju je ostvareno samo 359 noćenja.

Odbornici iz pozicije i opozicije bili su složni u ocjeni da je situacija u Osnovnoj školi “Risto Proroković” alarmantna, da ostaje sve manje učenika u područnim školama, da u bliskoj budućnosti prijeti njihovo zatvaranje, otpuštanje nastavnog kadra i u konačnici gašenje sela.

Milosav Uljarević iz SNSD-a je naglasio da se mora stati u kraj sa praksom da roditelji djecu iz sela upisuju u gradsku školu i da se time dodatno pogoršava situacija.

Odbornici su upozorieni na, sve evidentniji, problem pasa lutalica, zbog kojih nevesinjski osnovci ne smiju da napuštaju školsku zgradu tokom odmora.

Rijetko viđen aplauz nevesinjskih odbornika posvećen je sekretaru Skupštine opštine Miroslavki Muratović, mjesto koje je na tu funkciju stupila Novka Dabarčić.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link