Obilježen Dan nestalih regije Istočna Hercegovina

NEVESINJE – Simboličnim bacanjem vijenaca u rijeku Bunu, parastosom u Crkvi Svete Trojice u Mostaru i polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnici u Nevesinju, danas je obilježen Dan nestalih, regije Istočna Hercegovina.

dan_nestalih_2

Obilježavanje, koje je organizovala Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, je simbolično započelo na Buni u Mostaru, na mjestu gdje je od 14.06. do 16.06.1992. godine nestalo 27 civila i vojnika srpske nacionalnosti.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović rekla je da postoje opstrukcije u traženju nestalih, i da se na području Hercegovine traga za 85 lica srpske nacionalnosti.

“Zbog opstrukcije državnih organa, prije svih Instituta za nestala lica BiH, koji je najodgovorniji za nerad, mi još uvijek tragamo za velikim brojem osoba. Od nestalih osoba u Hodbini i Buni neidentifikovano je deset lica, a postoje svjeedoci koji tvrde da se njihovi posmrtni ostaci nalaze ispod spomenika hrvatskim braniteljima”, rekla je Aljonka Dželetović i dodala da ni Tužilaštvo BiH ne čini dovoljno na pronalaženju i procesuiranju osoba koje su činile zločine nad hercegovačkim Srbima.

Most na Buni kao i prethodnih godina postao je simbol stradanja Srba iz doline Neretve, a porodice ovaj datum obilježavaju sa sve manje nade da će preostali neidentifikovani biti pronađeni, a krivci kažnjeni.

dan_nestalih_1

Momo Medan, čiji je sin stradao na Buni 1992. godine, smatra da je prošlo mnogo vremena, a da je premalo učinjeno na rasvjetljavanju tragičnih događaja sa početka devedesetih.

“Zločin koji se dogodio je zataškan, polako se i zaboravlja, a tome doprinosi i rukovodstvo Republike Srpske koje godinama ne prisustvuje ovom obilježavanju”, rekao je Medan i dodao da se plaši da istina nikada neće biti otkrivena, a zločinci kažnjeni.

Nakon polaganja cvijeća na Buni održan je parastos u Crkvi Svete Trojice u Mostaru, da bi nakon povratka u Nevesinje bili položeni vijenci i upaljene svijeće na Spomen-kosturnici na Gvozdu.

Osim Opštinske organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, vijence su položili i predstavnici drugih boračkih udruženja i organizacija, kao i predstavnici lokalne uprave.

Aljonka Dželetović je ovom prilikom rekla da je Spomen-kosturnica mjesto promišljanja i učenja, izgrađivanja ličnog stava prema zlu i mjesto sa kojeg treba otići noseći u sebi čvrstu odluku da se zlo i zločini više nigdje i nikada ne ponove.

Ljubiša Bukvić

Autor