Nevesinje: Mjesna zajednica Luka dobija Omladinski centar

NEVESINJE – Udruženje građana “Nova ideja” Nevesinje počelo je sa realizacijom projekta “Omladinski centar mjesne zajednice Luka“, koji se implementira u sklopu projekata “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Лука (Невесиње)

Projekat predstavlja zajedničku inicijativu finansiranu sredstvima vlada Švajcarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vladom Brčko distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.

Mještani mjesne zajednice Luka u Nevesinju prošle godine su sazidali objekat “Društveni centar MZ Luka“  koji se nalazi u blizini crkve Miloševke, a ovog ljeta objekat je pokriven angažovanjem stanovnika toga kraja. UNDP je ove godine izvršio građevinske radove na objektu u vrijednosti 22.000 maraka. Tom prilikom ugrađena je eloksirana bravarija, završena fasada, te izvršeni unutrašnji građevinski radovi.

Izgradnja Društvenog doma počela je prije dvije godine. Najviše je sagrađeno sredstvima mještana koji su davali 100 maraka minimalno, a bilo je i onih koji su davali i po hiljadu i više maraka. Osim mještana pomagali su i ljudi koje veže ljubav za ovaj kraj u Nevesinju. Opština je unutar UNDP projekata učestvovala sa po 30 odsto sredstava. Prostor za gradnju je ustupila Crkvena opština Nevesinje, a Šumarstvo građu za krov. Odbor za izgradnju spomenika u Luci je iz preostalih sredstava uplatio više od tri hiljade maraka za izgradnju Doma, a značajna sredsta je uplatilo i Udruženje Konjičana RS.

Koordinator projekta, Siniša Kilibarda, kaže da “Nova ideja Nevesinje” realizuje projekat opremanja objekta sa ciljem uključivanje socijalno ugrožene omladine u društveni život kroz stvaranje uslova za bavljenje volonterskim, kulturnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima.

“Želimo da se obezbijedi opremljen i funkcionalan objekat da bi omladina, ali i ostali stanovnici, kroz kulturno-sportske aktivnosti na kvalitetan način provodili slobodno vrijeme. Prije nekoliko dana izvršili smo nabavku stolova i stolica za objekat, a narednih  dana izvršiće se nabavka, stola za stoni tenis, šah garnitura i led televizora. U okviru projekta organizovaće se treninzi i turniri u šahu i stonom tenisu, radionica o volonterizmu, volonterska akcija farbanja unutrašnjih zidova objekta, te izložba fotografija i književne večeri”, rekao je Kilibarda i  pozvao sve zainteresovane da dođu na treninge u šahu koji će se održavati od 10. do 13. decembra i treninge u stonom tenisu koji će se održati od 14. do 17. decembra sa početkom u 13 časova.

Autor