Početna  /  Nevesinje: Mitrovdanski prijem za porodice poginulih boraca
Hercegovina

Nevesinje: Mitrovdanski prijem za porodice poginulih boraca

NEVESINJE – Na prijemu koji je za porodice poginulih boraca danas organizovao načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović konstatovano je da su, zbog nezaposlenosti i loše socijalne situacije, u jako teškoj poziciji.

Predsjednik Opštinskog odbora Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac je rekao da je ovo jubilarna godina, godina kada su u Nevesinju podignuti spomenici za “Drugu laku pješadijsku brigadu” u Luci, a da se sutra otvara Centralno spomen obilježje u Nevesinju.

Šipovac je upozorio da, iz godine u godinu sve manje članova porodica dolazi na obilježavanje značajnih datuma.

Pukovnik Zoran Purković je čestitao Mitrovdan i rekao da je Osma motorizovana hercegovačka brigada dala preko 400 života za slobodu uz stotine ranjenih koji su dali dijelove tijela za RS. Dodao je da se sve stvoreno može odbraniti samo jedinstvom naroda.

Zoran Purković

Ratni komadant Milenko Lalovic je rekao da niko nikad ne može porodicama poginulih nadoknaditi gubitak. On je prenio pozdrave pukovnika Novice Gušića koji već decenijama ne može da dođe u rodno Nevesinje.

Milenko Lalović

Autor Monografije “Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995” pukovnik Zoran Janjić je rekao da je sve radio sa tim da spriječi zaborav i da se oduži svojim saborcima, kako živim tako i poginulim. Kaže da se tokom pisanja ponovo suočavao sa svakom pogibijom vojnika.

On je poželio da nikada nijedna naredna generacija ne proživi strahote rata i da ne mora da piše slične monografije.

Zoran Janjić

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da je teško govoriti pred porodicama poginulih boraca.

“Naši borci su i u prvoj i drugoj Mitrovdanskoj bici, kao i tokom čitavog rata davali živote za Republiku Srpsku. Ostalo je mnogo problema, mnogo nezaposlenih, onih bez krova nad glavom. Dva velika ostvarenja za ovogodišnji Mitrovdan su Monografija nevesinjske brigade i spomenik koji se otvara sutra”, rekao je Avdalović.

Na kraju su članovima porodica poginulih boraca uručeni prvi primjerci monografije “Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995”.

Izložba fotografija iz Odbrambeno-otadžbinskog rata

U druženje djece poginulih boraca “Nasljeđe” večeras je organozovalo izložbu fotografija iz prethodnog rata, a predsjednik udruženja Saša Pešikan je rekao da se ove aktivnosti provode u sklopu projekta “Heroji Republike Srpske” kako bi se osvježilo sjećanje na herojska djela i žrtvu koja je data za stvaranje Srpske.

Ljubiša Bukvić