Početna  /  Nevesinje: Delegacija NSRS posjetila “selo barikada”
Hercegovina nevesinje

Nevesinje: Delegacija NSRS posjetila “selo barikada”

NEVESINJE – Delegacija Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske zajedno sa Ombudsmenom BiH Ljubinkom Mitrovićem boravila je danas u Nevesinju gdje su održani sastanci sa predstavnicima lokalne vlasti i stanovnicima sela Sopilja, kako bi se našao način da se rješi dugogodišnji sudski spor oko korištenja seoskog puta.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Spor u selu Sopilja se vodi oko seoskog puta koji prelazi preko imanja Luke Čuljka, koji ga je zatvorio i time onemogućio prolaz porodicama Kovačević, Matković i Spremo. Nakon višegodišnjeg sudskog spora oko služnosti puta, priča dobija i krivični epilog. Nakon što je Luka Čuljak sedam puta prekršio sudsku zabranu zatvaranja spornog puta, prije okončanja postupka Okružni sud u Trebinju ga je kaznio sa 130 dana zatvora. Jedinstvena zatvorska kazna posljednjom odlukom suda preinačena je u novčanu kaznu u iznosu od 13.000 KM, koja do danas nije izmirena.

Slobodan Protić (FOTO: Moja Hercegovina)
Slobodan Protić (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Slobodan Protić je rekao da se odbor već duži vremenski period bavi problematikom spora u Sopiljima i da su odlučili da dođu u radnu posjetu i na terenu se upoznaju sa situacijom.

„Porodice Kovačević, Matković i Spremo su se u više navrata obraćale našem odboru navodeći probleme koje imaju sa komšijama i mi smo pokušavali da dobijemo odgovore od institucija u čijoj je nadležnosti ovaj slučaj. Obraćali smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ombudsmenu za ljudska prava, imali smo kontakte sa predstavnicima opštine Nevesinje i narodnim poslanicima iz Hercegovine, ali bez obzira na sve napore problem nije rješavan“, kaže Protić.

Protić ističe kako je ovo klasičan primjer nefunkcionisanja institucija vlasti, prije svega sudske vlasti.

„Ako imate problem u kojem je policija 440 puta izlazila na lice mjesta, a taj problem se nikako ne rješava, onda vi to ne možete racionalno da objasnite. Ono što želim da poručim je da smo mi narodni poslanici i kada su u pitanju problemi građana, bilo gdje mi smo voljni da dođemo i doprinesemo da se ovaj problem prevaziđe“, kaže Protić.

Isto mišljenje dijeli i Ombudsmen Ljubinko Mitrović koji je u razgovoru sa mještanima rekao da se ne može pomiriti sa činjenicom da postoji problem koji država ne može da rješi i da postoji ozbiljan problem u institucijama koje ne obavljaju svoj posao. Mitrović kaže da nema ovlaštenje da se mješa u rad pravosuđa, ali da ima obavezu da nastavi da prati ovaj slučaj, poboljša koordinaciju između nadležnih institucija i doprinese da se ovaj slučaj mirno završi.

Predsjednik nevesinjske Skupštine: Put postoji 100 godina

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić podsjetio je da je spor između porodica Čuljak i Kovačević počeo 2008. godine.

„Nakon dugogodišnjeg spora, gospodin Čuljak je na sporni put stavio kapiju i zabranio prolaz svim drugim mještanima sela. Tim putem se sigurno prolazilo zadnjih 100 godina, to tvrdim i to znaju svi“, kaže Vukotić i dodaje da je siguran da je jedini krivac sud koji odlaže rješavanje ovog spora i komplikuje situaciju.

Vukotić ističe da je jedino pozitivno što do sada nije bilo fizičkog obračuna između strana koje su u sporu, te da je ovo jedan od najtežih slučajeva koji se dogodio u Nevesinju i da se nada kako će se ovaj spor, nakon današnjeg sastanka, rješavati ubrzanom dinamikom.

Momčilo Vukotić (FOTO: Moja Hercegovina)
Momčilo Vukotić (FOTO: Moja Hercegovina)

Mještani sela Sopilja upoznali su predstavnike NSRS sa situacijom rekavši da, iako neki to žele tako da predstave, ovo nije napad na povratničku porodicu Čuljak i da su oni zapravo ti koji su ugroženi. Kažu da tome u prilog idu činjenice da je u ratu sačuvana kompletna imovina porodice Čuljak, kao i da gaje dobre susjedske odnose sa povratnicima Bošnjacima.

Janko Matković (FOTO: Moja Hercegovina)
Janko Matković (FOTO: Moja Hercegovina)

Stanovnici Sopilja posebno su naglasili lošu situaciju porodice Matković. Tvrde da ovaj vremešni bračni par Luka Čuljak konstantno maltretira, te da im je potpuno onemogućen pristup kući. Nada Matković ističe da po pričama sporni put postoji od 1890. godine, dok Janko kaže da ono što oni žive više nije život i poziva institucije da rješe problem ili da im daju bilo kakav smještaj van Sopilja da ostatak života provedu u miru.

Sopilja - selo barikada (FOTO: Moja Hercegovina)
Sopilja – selo barikada (FOTO: Moja Hercegovina)

Velimir Kovačević, koji je inicirao sastanak, rekao je kako je ogorčen na rad institucija i kako želi da se ova priča već jednom završi. Tvrdi da Osnovni i Okružni sud nisu uvažili njegove argumente, kao ni iskaze svjedoka koji su tvrdili da sporni put postojao i da su ga koristili i njegovi preci.

Luka Čuljak, kao ni članovi njegove porodice nisu prisustvovali sastanku. U neformalnom razgovoru nakon sastanka, Čuljak je predsjedniku nevesinjske Skupštine Momčilu Vukotiću rekao da nikada neće dozvoliti da mu bilo ko iz Republike Srpske uzme metar zemlje.

Ljubiša Bukvić

244 Shares
244 Shares
244 Shares
Copy link