Početna  /  Nevesinjac ogorčen sadržajem paketa pomoći Vlade RS poljoprivrednicima (FOTO)
Hercegovina nevesinje

Nevesinjac ogorčen sadržajem paketa pomoći Vlade RS poljoprivrednicima (FOTO)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odlučilo je pomoći poljoprivrednicima u vidu sjetvenih paketa. Kako je najavljeno, 200 paketa vrijednosti po 252 konvertibilne marke, biće dodijeljeno poljoprivrednicima opštine Nevesinje.  Uslijed velikog interesovanja i sama opština Nevesinje se uključila u pomoć, obezbijedivši dodatnih 275 paketa, iz sopstvenih budžetskih sredstava. Vlada Republike Srpske, tačnije pomenuto ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ovu donaciju obezbijedilo je preusmjeravanjem kreditnih sredstava tekućeg IFAD projekta koji se odnosi na unapređenje konkurentnosti u ruralnim sredinama. U Nevesinju je prekjuče počela podjela sjetvenih paketa, sa ciljem da se ublaže negativne posljedice pandemije korona virusa. Međutim, Nevesinjac Brano Pejanović tvrdi da je donacija znatno niže vrijednosti od pomenute 252 konvertibilne marke po paketu, a u odbranu svoje teze postavio je i fotografiju svog sadržaja paketa koji je dobio njegov komšija. Vjerovatno će se i laik, pogledavši fotografiju, upitati: Da li vam ovo vrijedi 252 KM?!

Brano Pejanović je objavio fotografiju paketa pomoću koji je dobio njegov komšija, nezaposleni otac troje djece, borac prve kategorije i vojni invalid. Kako je kratko rekao za naš magazin, objavio je ovu fotografiju u želji da pokaže kakve se zakulisne radnje obavljaju u Hercegovini.  Uz svoju objavu na društvenoj mreži Facebook, priložio je fotografiju na kojoj je prikazan sadržaj paketa koji je dobio Nevesinjac čiji je paket Brano dokumentovao i podijelio na FB. Ističe da je paket trebao sadržati i đubrivo, ali ta vreća nije došla. Uostalom, pročitajte objavu ogorčenog Pejanovića.

Pejanović je naveo da paket sadrži 25 kilograma sjemenskog krompira (u pitanju je holandsko sjeme, sudeći po obliku, najvjerovatnije se radi o sorti Sturon), dva kilograma sjemenskog luka i  male kesice sjemena mrkve, peršuna, celera, spanaća, rotkvice… U paketu se nalaze i dvije veće kese sjemena pasulja i graška. Izuzev krompira koji je holandskog porijekla (na vreći je navedeno da je proizvođač ”Qpotato”), u paketu su zastupljena sjemena proizvođača ”NS seme” i ”Superior”, obje firme su iz Srbije. Mineralno đubrivo je domaće proizvodnje -”Fertmiks” Modriča, koje nije uključeno u paket sa slike ali se može vidjeti na fotografijama sa podjele pomoći.

Na fotografiji paketa koji je uslikan i postavljen od strane Brana Pejanovića označili smo maloprodajne cijene svih artikala. Napominjemo da su veleprodajne cijene 20 do 30 procenata niže.

Vrijednost proizvoda na slici je 73 KM u maloprodaji

Uzevši u obzir i vrijednost mineralnog đubriva, ukupna vrijednost paketa je 96 konvertibilnih maraka, a veleprodajna cijena je niže za 20 do 30 procenata. Uzevši to u obzir, vrijednost paketa smanjuje se za 15-20 KM. Dakle, daleko od predstavljene vrijednosti, tačnije 252 konvertibilne marke, kako je objavljeno u medijima.

Nadležni bi svakako trebali ispitati cijeli slučaj, analizirati zašto su neki, koji su bili obuhvaćeni u ovaj program pomoći, dobili manje a neki više, pa o svemu tome obavijestiti javnost, jer u vrijeme vanrednog stanja svaka eventualna zloupotreba se mora osuditi i oštro kazniti.

Igor Svrdlin

3.5K Shares
Copy link
Powered by Social Snap