Početna  /  Nesvakidašnja izložba Radoja Eleza – 101 dama kroz fotoobjektiv
Hercegovina

Nesvakidašnja izložba Radoja Eleza – 101 dama kroz fotoobjektiv

TREBINJE – Povodom Međunarodnog dana žena, trebinjski fotograf Radoje Elez sinoć je svojim sugrađankama na dar priredio svoju drugu samostalnu izložbu inspirisanu ženama fotografima. Elez je na jednom mjestu sabrao čak 101 fotografiju sa ovom temom, napravljenu u veoma zahtjevnom, kvadratnom formatu, u crno-bijeloj i kolor varijatni, što je prva izložba ovog tipa ikad napravljena u Trebinju.

Slavenko Vukasović i Radoje Elez (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavenko Vukasović i Radoje Elez (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema Elezovim riječima, ove fotografije, izložene u Kafeu “Klub”, nastale su na fotografskim druženjima, kolonijama, samitima, izložbama i putovanjima, u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, te Holandiji i Češkoj.

– Većina ovih djevojaka, žena, gospođa, dama, što vidite, je u fotografiji. Tu ima i nekoliko fotografija slučajnih prolaznica, turistkinja – rekao je Elez.

Zbog same teme izložbe, pod nazivom “Dame snimaju”, kao i blizine 8. marta, autor je odlučio da je posveti ženama. No, kako kaže, to nije jedini razlog što je želio da je priredi baš u ovom mjesecu.

– Između ostalog, ja sam rođen u martu mjesecu, pa sam možda i sebi poklonio ovu izložbu. Interesantno je da je i gospođa Ana Atkins, Britanka, za koju se smatra da je prva žena koja je napravila fotografiju, rođena u martu mjesecu. Tako nešto, sve se potrefilo da je u martu i izložba će biti ovdje do kraja marta – kazao je Elez.

radojeva_izlozba

Iako brojka od 101 fotografije sluti na postojanje simbolike, autor kaže da iste nema, već prosto nije htio da to bude okrugao broj, pa je dodao jednu preko.

Izložbu je otvorio Slavenko Vukasović, predsjednik Foto-kino kluba Trebinje, koji je istakao da je ova izložba specifična po formatu fotografija, njihovom broju, ali i nesvakidašnjem motivu.

– Kvadratni format 10 x 10 mi fotografi smatramo veoma zahtjevnim zbog kompozicije i samog prikaza fotografije, što znači da njegov zadatak nije bio ni malo lak, pogotovu što su sve fotografije sa istom temom. Ove fotografije su nastajale u posljednjih desetak godina – naglasio je Vukasović.

Radoje Elez se četerdeset godina bavi fotografijom, a ovo je njegova druga po redu samostalna izložba. Ovom prilikom najavio je novu izložbu koja bi trebalo da bude postavljena do kraja aprila.

– Radi se o nečemu potpuno drugačijem. U pitanju su fotografije velikog formata, na njima su fotokolaži i biće jedna priča o jednom predjelu iz bivše Jugoslavije. Da sad ne otkrivam puno, uglavnom, biće izloženi u velikom galerijskom prostoru – najavio je Elez.

radojeva_izlozba2_mojahercegovina

Elez je član uprave Foto-kino kluba Trebinje, koji je član Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine (AUFBiH). Nosi dva zvanja, fotograf prve klase i instruktor fotografije u AUFBiH-u, a uskoro će biti i prvi kandidat za majstora fotografije u Trebinju.

Jelena Denda

67 Shares
Copy link
Powered by Social Snap