Početna  /  Neprijavljene nekretnine Nenada Nešića u Srbiji
Istrage Izdvajamo

Neprijavljene nekretnine Nenada Nešića u Srbiji

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH), sa suprugom Majom ima stan i kuću u Novom Sadu u Srbiji koje nije prijavio u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije.

On je novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je kontaktirao Vijeće ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje. „U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama“, komentarisao je Nešić. Međutim, nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je spustio slušalicu.

U januaru 2023. godine Nešić je imenovan za državnog ministra, a prije toga je imao obavezu da Vijeću ministara dostavi popunjenu izjavu sa podacima o: radnom iskustvu, obrazovanju, stranačkoj pripadnosti i imovini koju posjeduje u BiH i van nje.

Neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave, prepoznatljivom historijskom simbolu ovog grada.

Nešić je u obrascu izjave napisao da posjeduje dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu, gradiću u Bokokotorskom zaljevu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme „N-group“ u kojoj je direktorica njegova supruga. Također, Nešić je naveo i da je direktor firme „N trade” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme „Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme „Dar-Company”.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava tačnost podataka koje su kandidati za Vijeće ministara BiH naveli u izjavama. Međutim, provjeravaju samo imovinu koja se nalazi u BiH.

U SIPA-i su ranije novinarima rekli da ako i pronađu da pojedini podaci nisu istiniti, to navode u konačnom izvještaju koji prosljeđuju mandataru za sastav Vijeća ministara. On dalje odlučuje kako će postupiti u skladu sa dobijenim informacijama i o tome ne obavještava SIPA-u.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu „N-group” koju je osnovao 2016. Ovu firmu nije prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tada je prijavio stanove u Novom Sadu u Srbiji i u Budvi u Crnoj Gori kojeg je u međuvremenu prodao.

Nešić je diplomirani pravnik i profesionalnu karijeru je započeo kao pripravnik u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo 2006. godine. Nakon godinu dana pa sve do 2014. radio je kao inspektor Kriminalističke policije u ovoj instituciji. Te godine se učlanjuje u DNS. Dvije godine poslije je postavljen za v. d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ što je radio sve do 2020. kada postaje predsjednik DNS-a.

Izvor: CIN

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap