Početna  /  Nema testiranja učenika, vrednovanje znanja bez pritiska
Republika Srpska

Nema testiranja učenika, vrednovanje znanja bez pritiska

Vrednovanje znanja koje su đaci usvojili na daljinu, u vrijeme pandemije, biće njima prilagođeno i lišeno nepotrebnog pritiska, rečeno je u emisiji Aktuelno na RTRS-u.

Gosti emisije su naglasili i da je predstojeće vrednovanje samo jedno u nizu, iz kojeg će biti izvedena zaključna ocjena za svakog đaka.

Ministarka provjete i kulture Natalija Trivić rekla je da će učitelji i nastavnici dogovarati sa učenicima način provjere znanja, u skladu sa uputstvima nadležnih institucija Srpske i nastavnim planom i programom.

Ona je rekla da je cilj da učenici bez opterećenja i interaktivno završe ovu školsku godinu sredinom juna, te da će svako dijete, u skladu sa uputstvima školama, biti adekvatno ocijenjeno u smislu nastave na daljinu.

Učitelji i nastavnici će odlučiti da li će to biti niz zadataka uz određene kvizove, prezentacije, pisanje eseja… Mnogo je alata za provjeru znanja – istakla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo organizovanjem nastave na daljinu, što je, kako kaže, bio najefikasniji i jedini mogući način da djeca u Srpskoj sačuvaju zdravlje i nastave savladavanje školskog gradiva u komunikaciji sa svojim učiteljima i nastavnicima.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da u Srpskoj neće biti nikakvih testiranja učenika ni polaganja ispita na kraju ove školske godine.

Damjanović je naveo da je, kada se govori o ocjenjivanju učenika u toku nastave na daljinu, riječ o vrednovanju učeničkih radova.

To može biti rad bilo koje vrste, a jedan od njih biće i domaća zadaća koju učenici dostavljaju, zatim može biti prezentacija, esej ili bilo šta što učenik dostavi – rekao je Damjanović.

On je napomenuo da, ukoliko učenik i dobije neku ocjenu na osnovu tih radova, ona neće znatno uticati na zaključnu ocjenu, jer će biti vrednovana zajedno sa ocjenama iz prvog polugodišta, kao i sa ocjenama koje je učenik dobio u drugom polugodištu, prije početka nastave na daljinu.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Istočnog Sarajeva Danijela Mrda rekla je da više od 95 odsto učenika već ima upisanu jednu ili više ocjena u drugom polugodištu.

– Uzećemo u obzir i ocjenu zaključenu u prvom polugodištu. Prema Pravilniku o ocjenjivanju, mislim da neće biti većih poteškoća pri izvođenju srednje vrijednosti, odnosno zaključne ocjene za kraj školske godine – rekla je ona.

Oznake
4 Shares
4 Shares
Copy link