Početna  /  Nema razlike između Hrvata, Srba i Bošnjaka: Ovako bi izgledale genetske granice Evrope
Svijet Vijesti

Nema razlike između Hrvata, Srba i Bošnjaka: Ovako bi izgledale genetske granice Evrope

Kako bi Evropa te dijelovi Azije i Afrike izgledali da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dijele pretka te mogu biti jedan od načina posmatranja genetskog sastava neke grupe, pokazuje ova karta koju je objavio Index.hr.

FOTO: Index.hr

Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti sa Italijanima ili Portugalcima, nego sa mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Iz karte se mogu iščitati sljedeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Evrope, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i srednje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i dijelovima sjeverne Afrike i srednje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena širom sjevera Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac dostiže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Evrope te među Jevrejima, posebno onima sa prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Evrope, u srednjoj Aziji te na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, dijelovima Evrope i sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identifikovanih subgrupa i taj uzorak je iznimno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem postotku, među stanovništvom Evrope, južne i srednje Azije te sjeverne Afrike.

1 Share
1 Share
Copy link