Početna  /  Nekonstitutivnost Srba u HNK – poraz institucija i pravne države
Hercegovina

Nekonstitutivnost Srba u HNK – poraz institucija i pravne države

MOSTAR – Nekonstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je poraz institucija i pravne države, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Valentin Incko

 

Incko je u Mostaru prije početka okruglog stola o temi “Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona”, rekao da postoji odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, koji je 2002. godine rekao da moraju biti ravnopravni svi narodi u BiH.

“Ta odluka je bitna i donesena je na federalnom nivou, a traži se da i kantoni poštuju tu odluku o konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda”, rekao je Incko i dodao da, nažalost, u nekim kantonima odluka o konstitutivnosti još nije provedena ni zakonski, ni na terenu.

Incko je rekao da je veoma malo Srba u nekim institucijama, kao naprimjer u policiji, te da oni nisu dobro predstavljeni.

“To je slika koja postoji u oba entiteta”, rekao je Incko i dodao da daje podršku Srbima u Mostaru i cijeloj Federaciji.

On je naglasio da se isti problemi viđaju i u Drvaru, Glamoču ili Bosanskom Grahovu.

“Trebamo pomoći jedni drugima, da bi svima bilo lijepo i da niko ne gubi svoj identitet”, zaključio je Incko.

Predsjednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo rekao je da Koordinacija traži da se nakon 15 godina sprovede odluka Ustavnog suda BiH i da Srbi postanu konstitutivni u ovom kantonu, ali i da se ta odluka implementira na terenu.

“Svi problemi nastaju jer mi nismo konstitutivan narod kao druga dva naroda bez obzira što nama govore uporno da smo mi konstitutivni jer u Ustavu Federacije mi imamo taj status, a poznato je da Ustav FBiH ima supremaciju nad ustavima kantona”, dodao je Golo.

Problem je, međutim, kako je rekao, što se Ustav ne implementira na terenu i predstavnici Srba nemaju način da utiču na odluke kada je u pitanju status srpskog naroda u kantonu.

“Prije svega, mislimo na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje i upotrebu pisma i nacionalne grupe predmeta. Problem koji nas najviše tišti jeste problem zapošljavanja. U institucijama i javnim preduzećima samo u tragovima možete naći zaposlene ljude iz srpskog korpusa”, rekao je Golo.

On je kao primjer naveo posljednji konkurs za prijem policijskih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su od 75 policijski službenika primljena samo tri iz reda srpskog naroda.

Golo je rekao da Srbi u Mostaru nemaju političku moć da utiču na odluke i da trebaju da mole za svako radno mjesto, kao da im se daje milostinja.

On je naveo da su na okrugli sto pozvali predstavnike dvije vodeće stranke u kantonu – SDA i HDZ BiH, ali da im nisu odgovorili na poziv.

“To samo potvrđuje naše stavove – da oni ne žele da riješe ovaj problem. Na rješavanje ovoga problema čeka se 15 godina”, rekao je Golo.

Izaslanik SDP-a u kantonalnoj Skupštini i jedini predstavnik srpskog naroda u tom parlamentu Vesna Saradžić podsjetila je da je još prije godinu dana poslala amandmane na kantonalni Ustav, ali da oni ni do dan danas nisu uvršteni na sjednicu Skupštine.

“Insistirala sam na kolegijumu Skupštine da se to uvrsti, ali nije bilo spremnosti i dobre volje od dijela Kolegijuma. Tražila sam na posljednjoj sjednici Skupštine da se Vlada izjasni o tim amandmanima. Nadam se da će na narednoj sjednici Skupštine biti na dnevnom redu ili ću tražiti njegovu dopunu”, rekla je Saradžićeva.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i izaslanik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić podsjetio je da je konstitutivnost naroda osnovni fenomen BiH.

On je rekao da će se danas pokušati, sa stanovišta ustavnopravne teorije, skrenuti pažnja da u skladu sa normom Ustava FBiH svi ustavi kantona po načelu supremacije budu usklađeni s njim.

12 Shares
12 Shares
Copy link