Početna  /  “Neki govore da ‘moraju da ih vežu’, pa vežite se vi na 14 sati!”
Federacija BiH

“Neki govore da ‘moraju da ih vežu’, pa vežite se vi na 14 sati!”

"Neki govore da 'moraju da ih vežu', pa vežite se vi na 14 sati!"Izvor: N1

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je Edo Čelebić, predsjednik vijeća JU Zavoda Mjedenica, s kojim smo razgovarali o stravičnim fotografijama iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima su prikazana djeca vezana za namještaj i radijatore.

On se pita šta je zaista još potrebno da se dogodi, odnosno šta treba da ispliva na površinu da bi neko počeo da radi svoj posao kada je upitanju Zavod u Pazariću.

Šta je ono što nije objavljeno a da se dešava. Nije bitno kada je ovo bilo. Juče sam slušao direktora Zavoda u Pazariću kako kroz suze govori jesu li fotografije nastale u njegovom mandatu. Nije bitno jesu li ili nisu. Poručivao je da je važno da se zaštite zaposleni Zavoda. Ne, bitno je da zaštite djecu“, potcrtao je Čelebić.

Govori i kako je dosta i do javnosti da se uključi u ovaj slučaj te podsjetio na slučaj kada tek rođena djeca nisu mogla dobiti matični broj, i da je tada na ulicu izašlo 100 ljudi.

“Sama činjenica da funkcioneri predlažu nekakvo formiranje radne grupe, odnosno formiraćemo radnu grupu koja će utvrditi nekakvo stanje. Pa pitajte Ćudić otkud njoj snimci, ako je ona dobila, moglo je i Tužilaštvo”, istilče.

“Nadam se da će ovo biti prekretnica da se nešto riješi”, dodao je.

Neki govore da ‘moraju da ih vežu’, pa vežite se vi na 14 sati! Sad imate inicijativu da se smijeni Nadzorni i Upravni odbor, pa to je samo da zakrpiš posljedicu. Vi imate zakonodavstvo gdje ne možete dobiti dodatak za dijete ako imate motorno vozilo. Tjerate me da budem prosjak da biste mi dali 50 maraka. Tjerate me da budem kući. Sistem ne štiti roditelje koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju. Moja najveća briga je šta će biti s mojim djetetom kad ja umorem“, naglašava Čelebić.

Pročitao sam status na Facebooku gdje Hana Sokolović navodi kako je kada je bila maloljetna volontirala u Udruženju Dajte mi šansu i njena prirodna reakcija na dijete koje je udaralo o pod bila da ga zagrli i da ga spriječi da dalje udara u pod, a onda imate ljude koji mogu da joj budu roditelji a koji kažu ‘pa dobro jedini način je da ga vežeš’. Vidiš da nije, samo je stvar jesi li čovjek ili nisi. Nismo ni mi dovoljno kao roditelji obučeni, ali ko je dopustio da nestručni ljudi rade sa djecom“, pita se Čelebić.

Naš gost je pozvao građane da danas dođu na proteste u 12 sati ispred Federalne vlade, ali je i rekao kako oni neće ništa riješiti jer  zahtjevi nisu formulisani.

Takođe, naveo je da njega ne zanima hoće li biti smijenjen Nadzorni i Upravni odbor, već da ga interesuje ono šta će oni zahtijevati, a to je da se hitno promijene zakonska rješenja.

27 Shares
27 Shares
Copy link