Početna  /  Neisplaćene stipendije podigle bilećke studente na noge
bileća Hercegovina

Neisplaćene stipendije podigle bilećke studente na noge

BILEĆA – Više od 60 bilećkih studenata okupilo se danas ispred zgrade Opštine Bileća, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što im za akademsku 2014/2015. godinu nije isplaćena nijedna stipendija. Njima je danas obećano da će do kraja godine dobiti svih pet stipendija koje im Opština duguje, a prvi dio dobiće u septembru.

studenti_bileca_mojahercegovina
Protest studenata ispred zgrade Opštine Bileća

Predstavnici bilećkih studenata ovom prilikom sastali su se sa potpredsjednikom Skupštine opštine Nemanjom Papićem, načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radom Kozjakom i zamjenikom načelnika Opštine Bileća Branimirom Delićem, koji su im, kažu, rekli da isplata stipendija zavisi od Hidoeletrana na Trebišnjici.

– HET će nakon remonta početi sa radom u septembru i onda Opština od te proizvodnje očekuje da isplati nama zaostale stipendije. Ako krene ta proizvodnja, do kraja septembra će biti dvije-tri stipendije, a garantovali su nam da će do kraja godine biti isplaćeno pet stipendija svima – kaže Miloš Bajović, student četvrte godine politikologije u Banjaluci.

milos_bajovic_mojahercegovina
Miloš Bajović

Razloga za nezadovoljstvo studenata iz Bileće, kaže, ima mnogo.

– Čekali smo da se usvoji budžet jedno pola godine, a on je usvojen krajem juna i sredstva su predviđena u iznosu od 150.000 maraka. Valjda po nekoj logici ako nešto usvajate, to znači da to mora da postoji. Dakle, pare su usvojene, ali para nema. Oni su nas pozvali na novi razgovor u septembru, a ovaj je trebao biti i ranije, da se ne čeka ovoliko. Ovo je prvi razgovor između nas, što je sramota za obje strane. Rekli su da ne znaju iz kojih razloga načelnik opštine Miljan Aleksić i načelnica Odjeljenja za finansije Nataša Mitrić nisu prisustvovali sastanku – navodi Bajović.

Gojko Radmilović, student treće godine ekologije i zaštite životne sredine u Banjaluci, kaže da stipendije svima mnogo znače, a posljednju su primili u januaru i to za prošlu akademsku godinu.

– Stipendije su nekima džeparac, a neki njima plaćaju privatni smještaj. Više puta su nam iz opštine obećavali da će stipendije biti isplaćene, ali nijednom nisu ispunili to svoje obećanje – ističe Radmilović.

gojko_radmilovic_mojahercegovina
Gojko Radmilović

Tješi ih jedino, kažu, to što će od sljedeće godine napokon biti uvedeni kriterijumi za dodjelu stipendija, a učešće u njihovom pravljenju imaće i sami studenti.

– Opština Bileća je do sada davala stipendije svim redovnim studentima svih godina, bilo privatnih ili državnih, što je iznosilo oko pola miliona maraka tokom godine i to će se svakako mijenjati. Studenti koji studiraju prestižne, deficitarne fakultete i studenti koji imaju visok prosjek biće i dalje stipendirani, dok stipendije neće biti date studentima prve godine i onima sa nižim prosjekom. Nadamo se da će i studenti učestvovati u javnoj raspravi o novim kriterijumima da bismo najviše stipendirali najbolje studente – rekao je nakon sastanka Nemanja Papić, potpredsjednik Skupštine.

nemanja_papic2_mojahercegovina
Nemanja Papić

Sada, kaže, mogu samo da obećaju studentima da će im sva dugovanja biti izmirena do kraja godine i da već u septembru mogu očekivati jedan dio isplate stipendija.

Opština Bileća krajem decembra prošle godine odlučila je da za stipendije u akademskoj 2014/2015. godini bude izdvojeno 150.000 maraka, umjesto 400.000 što je do sada bio slučaj, pa je odlučeno da zbog smanjenja budžeta broj primalaca stipendije ostane isti, ali da svi prime po pet, a ne deset stipendija. Stipendije treba da prime ukupno 293 studenta i to u sljedećim iznosima:

 • studenti iz porodica poginulih boraca – 80 KM
  studenti iz porodica četvero i više djece – 70 KM
  druga godina studija – 90 KM
  treća godina studija – 100 KM
  četvrta godina studija – 110 KM
  peta godina studija – 120 KM
  šesta godina studija – 120 KM
  master studije – 130 KM
  apsolventi – 140 KM

Opština Bileća je među onima koje u Republici Srpskoj najviše izdvajaju iz budžeta za ove namjene budući da mjesta sa mnogo većim brojem stanovnika, poput Bijeljine, stipendiraju oko stotinu studenata. Zbog toga bilećki studenti smatraju da će njihov problem biti riješen kada se uvedu kriterijumi za dodjelu stipendija u njihovoj opštini, pa bi sadašnja izdvajanja bila sasvim dovoljna da svi koji su stipendije zaslužili marljivim učenjem i radom iste dobiju na vrijeme.

Jelena Denda

14 Shares
Copy link
Powered by Social Snap