Početna  /  Nedodirljiva Obrenka: Nezakonito sebi uvećala platu, pa nagrađena novim mandatom
Izdvajamo Republika Srpska

Nedodirljiva Obrenka: Nezakonito sebi uvećala platu, pa nagrađena novim mandatom

Foto: Siniša Pašalić/RAS
Obrenka Slijepčević izabrana je danas u četvrti mandat za predsjednika Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, iako su prije samo nekoliko dana republički revizori utvrdili da je sebi isplaćivala platu po koeficijentu većem od onog utvrđenog Odlukom Narodne skupštine RS (NSRS).

Pored toga, već godinama se ukazuje na to da je broj sukoba interesa koji utvrdi ova komisija zanemariv, te da se dešavalo da pojedini poslanici u NSRS i kompletan mandat provedu u sukobu interesa. Zahvalnost su joj uzvratili novim mandatom.

Kada je riječ o revizorskom izvještaju Komisija je dobila brojne kritike i mišljenje sa rezervom zbog znatnih propusta.

„Primijenjeni koeficijent za obračun plate predsjednika Komisije je veći od koeficijenta utvrđenog Odlukom Skupštine. Takođe, za članove komisije utvrđene su i isplaćene naknade u većim iznosima u odnosu na Odluku NSRS“, istakli su revizori u Izvještaju.

Kako su naveli, predsjedniku Komisije su vršene isplate naknade shodno odlukama koje nisu odobrene od strane Skupštine.

“Prema odlukama predsjednika Komisije vršeno je uvećanje plate po osnovu dodatnog rada za zaposlene u Stručnoj službi, što nije u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave RS”, navedeno je u Izvještaju.

Revizori navode da i naknade povodom Osmog marta nisu u skladu sa kolektivnim ugovorom, a sklapani su i ugovori o djelu za sistematizovana radna mjesta što je takođe protivzakonito.

Dobro upućeni izvori CAPITALA kažu da Komisija plaća Slijepčevićki telefonske račune za privatni telefonski broj, kao i brojne druge neopravdane troškove koje nemaju veze sa poslovanjem.

Osim ovog, Komisija prema navodima revizije nije donijela Plan javnih nabavki za 2020. godinu, niti su donošene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ćetkovićki krivična prijava, a Slijepčevićki mandat

Protiv direktorice Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelene Ćetković podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetila agenciju za 256.698 KM.

Njoj i Radmili Stojnić se na teret stavlja ne postupanje po preporukama Glavne službe za reviziju RS, te neovlašteno povećanje plate za direktoricu APIF-a. Za razliku od Ćetkovićeve, Slijepčevićka kod koje je takođe revizor utvrdio nezakonito nagrađivanje i povećanje plate, nagrađena je novim mandatom.

Ova Komisija je lani imala na raspolaganju budžet od 359.200 KM.

Podsjetimo, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske počela je rješavati pristigle zahtjeve od 2009. godine, a Slijepčevićeva je od samog osnivanja na čelu ovog tijela, odnosno već tri mandata.

Izvor: Capital

4 Shares
4 Shares
Copy link