Početna  /  Nebojša Vukanović o najavljenom protestu: Ovo je uvod u totalitarizam!
Izdvajamo Republika Srpska

Nebojša Vukanović o najavljenom protestu: Ovo je uvod u totalitarizam!

Opozicione stranke iz Republike Srpske će 2. oktobra u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, organizovati proteste protiv vlasti, a okupljanje je videosnimkom najavio popularni opozicionar i narodni poslanik Skupštine RS-a Nebojša Vukanović.

“U subotu, 2. oktobra, u centru Banje Luke bit će održani veliki narodni protesti zbog nasilja vlasti i pokušaja gašenja BN televizije preko gašenja signala na predajnicima. Zašto je važno da narod ustane, pruži otpor i kaže DOSTA JE”, napisao je juče Vukanović u opisu svog videosnimka u kojem najavljuje demonstracije.

Dan kasnije Vukanović objašnjava za BUKU da je ovoaj protest otpor jasnoj „namjeri režima da uguši sve medije koje ne kontroliše.

„I ne samo medije već i stranke na šta troši ogromne resurse. Ovo je sve uvod u totalitaritzam. Vidimo da Milorad Dodik što ne može da kupi želi da uništi. Tako pokašava sada sa BN televizijom. Narod mora ustati protiv toga. Moramo braniti BN televiziju jer bez takvog medija ovdje bi nas pogušili ko zečeve. Zato moramo pokazati solidarnost i slogu. Ja bih to uradio i da je u pitanju ATV, koja je u vlasništvu SNSD-a. To je stvar principa“, kaže Vukanović.

Na pitanje da li je ovaj protest najavio bez konsultacija sa drugim opozicionim političarima on kaže:

„Ja sam i prije govorio da se ne smije dozvoliti da se BN skine tako lako sa repetitora i sa ljudima iz opozicije govorio da ne smijemo ostati samo na saopštenjima, već da moramo reagovati burnije i za to sam dobio podršku“, rekao je Vukanović.

Takođe, njegova objava o održavanju protesta mnoge je iznenadila, a posebno zbunila građane Banjaluke, čiji je gradonačelnik Stanivuković samo dan ranije govorio kako će organizovati proteste, ali zbog blokade skupštine grada.

„Svaka lokalna sredina ima neki problem. Naravno da Draško ima problem nedolaskom skupštinske većine na sjednicu, ali i u drugim sredinama su problemi veliki i dosta je motiva za okupljanjem. Ali, ključno je pitanje zbog kojeg se trebamo okupiti sloboda medija i sloboda govora koja je zagarantovana ustavom i evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, rekao je Vukanović i dodao.

„Ako dopustimo ovo sa BN televizijom nastaće jedan medijski mraki jedan čovjek će uređivati skoro sve medije i to je opasan put u totalitarizam. Ovdje treba istaći i licemjernu ulogu međunarodne zajednice gdje ni jedan kancelarija se nije oglasila po ovom pitanju. Mi se borimo za slobodu i poštivanje zakona. Ovi protesti nisu upereni ni protiv koga, već ima za cilja da stvaramo slobodno društvo u Republici Srpskoj. Ovdje se vlast bori protesta i naroda. Mislim da će vlast učiniti sve da opstruiše dolazak građana. Opet će biti priče o izdajnicima i stranim plaćenicima. Podizaće se tenzije do neba da ne bi narod došao. Ali, mislim da su njihove sve priče potrošene i da nadam se da će sve proći bez bilo kakvih nereda. To će biti mirni protesti. Trebali bi da govore ljudi iz akademske zajednice i novinari o gušenju sloboda“, rekao je Vukanović.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap