Početna  /  “Neba mi dajte” – zbirka poezije Anželike Nikoline Kučinar predstavljena u Nevesinju
Hercegovina

“Neba mi dajte” – zbirka poezije Anželike Nikoline Kučinar predstavljena u Nevesinju

NEVESINJE – Zbirka poezije pod nazivom „Neba mi dajte“, književnog prvenca autorke Anželike Nikoline Kučinar, predstavljena je večeras u Gradskoj galeriji u Nevesinju, u organizaciji nevesinjskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”.

anzelika-nikolina-kucinar-1
Anželika Nikolina Kučinar

Publici u Nevesinju autorka se predstavila nizom domoljubnih pjesama, pjesama o otadžbini, ali i pjesmama o ljubavi, ocu, majci i rodnom kraju.

Profesor Gedeon Stajić, recenzent knjige, govoreći o knjizi rekao je da zbirka pjesama Anželike Nikoline Kučinar ima posebnu vrijednost, jer kao malo koja knjiga govori o sudbini i stradanju Srba.

nevesinje-promocija-1
Gedeon Stajić

“Ako želimo da opstanemo na ovim prostorima, moramo se boriti i govoriti ono što se zaista zbiva. Jedan od razloga zašto sam pristao da pišem recenziju je taj što je ovo jedan poetski roman u kome je pjesnikinja iskazala svoju dušu. Ima tu i filozofije, istorije našega naroda, ali i onoga ličnog što pjesnikinja nosi u sebi”, rekao je Stajić.

Profesor Stajić osvrnuo se i na srpsku istoriju u kojoj smo, kako kaže, prebrzo i prelako opraštali i zaboravljali, a to nam se vraćalo i istakao da je smisao zbirke poezije  “Neba mi dajte” podsjećanje na stradanja koja smo prošli.

Magistar Momčilo Golijanin u recenziji knjige napisao je da pjesnički prvijenac Anželike Nikoline Kučinar otkriva talenat koji obećava.

“Obećava istančana poetska duša i  snažne emocije koje se ne mogu sputati. Osnovna karakteristika ovih pjesama je da one niču iz duše, da su lišene nasilja koje često susrećemo kod pjesnika, posebno početnika, nasilja koje vrše i nad pjesmom i nad emocijama. Emocije se u ovoj knjizi često iskazuju metaforom, kao u pjesmi o sinu: malo moje jastuče za divne snove“, napisao je Golijanin i istakao da su dva osnovna motiva u pjesmama književnice bog i Kosovo.

Anželika se zahvalila izdavačkoj kući SPKD-a “Prosvjeta”  iz Nevesinja, recenzentima knjige koji su očinskim savjetima i brigom pomogli pisanje knjige, kao i svima  koji su dali doprinos i svojim prisustvom uveličali njen pjesnički debi.

„Posebno sam zahvalna što večeras stojim ispred vas, ispred cijele Hercegovine. Ja sam pred vama večeras ogolila svoju dušu i srce u nadi da ćete vi to čuvati i da vas nisam razočarala“, u suzama je završila izlaganje Anželika i naročito se zahvalila najmlađima, članicama etno grupe „Simonida“,  koje su večeras uveličale promociju knjige i istovremeno zabilježile svoj prvi javni nastup.

nevesinje-promocija-2

Anželika Nikolina Kučinar poezijom se bavi od djetinjstva, a zbirka pjesama „Neba mi dajte“  prva je njena objavljena knjiga.

“Knjiga je nastajala dvije godine. Radi se o izabranim stihovima i jednom dijelu pjesama. Ova zbirka sadrži 80, a do sad sam  napisala oko 300 pjesama“, rekla je Anželika za „Moju Hercegovinu“  i dodala da je pjesnik koji se rukovodi slobodnim stilom i stihom.

Vodim se Bogom, njegovom voljom i trenutnom inspiracijom, od toga zavise stil i tematika mojih pjesama”, rekla je Anželika.

“Hvala joj za iskrene suze, i njene i naše”, bio je jedan od komentara, a to je i cjelokupna impresija književne večeri i promocije knjige “Neba mi dajte”.