Početna  /  Naučnici objavljuju izvještaj o klimatskim promjenama: Ovo je crveni alarm za čovječanstvo
Izdvajamo Svijet

Naučnici objavljuju izvještaj o klimatskim promjenama: Ovo je crveni alarm za čovječanstvo

Grupa naučnika okupljena oko Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) objaviće danas izvještaj o klimatskim promjenama i aktuelnim problemima prouzrokovanim ekstremnim vremenskim uslovima na Zemlji.

Sveobuhvatna procjena klimatskih kretanja predstavlja šesti ovakav izvještaj IPCC-a, koji je nastajao osam godina, a sadrži stotine radova i studija brojnih svjetskih naučnika.

Ovaj izvještaj predstavlja cjelokupno znanje o klimatskim promjenama, koje otkriva da je ljudska aktivnost nedvosmisleno uzrok brzih promjena u klimi, uključujući i porast nivoa mora, otapanje “vječnog” leda, poplave, suše, ali i velike toplotne talase.

Kako se navodi u izvještaju, ljudske aktivnosti koje prouzrokuju promjene u klimi sada predstavljaju neizbježna i nepovratna stanja.

Prema procjenama, u naredne dvije decenije očekuje se da će temperatura vjerovatno porasti za više od 1,5 stepeni celzijusa, što je više od prihvatljivog još iz predindustrijskog doba, odnosno perioda od 1850. do 1900. godine.

“Samo brzo i drastično smanjenje emisije stakleničkih plinova u ovoj deceniji može spriječiti pogoršanje situacije”, naveli su naučnici.

Vlade 197 zemalja svijeta sastaće se u novembru u Glazgovu upravo povodom ove teme, a sve u sklopu razgovora koji će biti održani pod nazivom Cop26.

Kako se navodi, od svake nacije koja dođe na ovaj sastanak očekivaće se prezentacija svježih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova na nivo koji će ograničiti i usporiti globalno zagrijavanje planete.

“Ovo su posljednja upozorenja zvaničnicima”

Povodom izvještaja IPCC-a oglasio se i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, koji je rekao kako je ovo posljednje upozorenje čovječanstvu.

“Ovaj izvještaj je crveni alarm za čovječanstvo. Zvona za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi. Emisija stakleničkih plinova, kao i krčenje šume guše našu planetu i izlažu milijarde ljudi u neposrednu opasnost”, rekao je Guteres.

Povodom izvještaja naučnika oglasili su se i brojni zvaničnici. Glavni naučnik Grinpisa iz Velike Britanije Dag Par rekao je kako su poplave, požari i drugi ekstremni događaji danas samo rezultat nerada u prethodnom periodu.

“Ovo nije prva generacija svjetskih lidera koju naučnici upozoravaju na ozbiljnost klimatske krize, ali oni su isto tako posljednji koji sebi mogu priuštiti zanemarivanje ovih poruka. Sve veća učestalost, razmjeri i intenzitet klimatskih katrastrofa koje pogađaju brojne dijelove svijeta u posljednjih nekoliko mjeseci samo su rezultat nerada u prethodnom periodu. Ako svjetski lideri konačno ne počnu djelovati u skladu s upozorenjima, stvari će biti puno, puno gore”, rekao je Parr.

Ono što predstavlja ključne tačke ovog izvještaja odnosi se na činjenice da proteklih pet godina predstavlja najtopliji period zabilježen od 1850. godine, da je nedavna stopa porasta nivoa mora gotovo utrostručena u odnosu na period od 1901. do 1971. godine.

Takođe, naučnici su istakli kako je gotovo sigurno da toplotni talasi postaju sve učestaliji i intenzivniji od pedesetih godina 20. vijeka, dok su hladni “događaji” sve rjeđi i manje ekstremni.

Izvor: Klix

3 Shares
3 Shares
Copy link