Početna  /  NATO se pridružuje koaliciji protiv IS-a
Svijet Vijesti

NATO se pridružuje koaliciji protiv IS-a

Brisel – NATO će se na samitu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom pridružiti koaliciji protiv Islamske države, koju predvode SAD, izjavio je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

– To će poslati snažnu političku poruku posvećenosti NATO-a u borbi protiv terorizma i unaprijediti našu saradnju u okviru koalicije – rekao je Stoltenberg pred samit NATO-a u Briselu.

Međutim, naglasio je da to ne znači da će se NATO angažovati u borbenim operacijama.AP prenosi da će NATO uspostaviti obavještajnu ćeliju za borbu protiv terorizma da bi bila poboljšana podjela obavještajnih informacija, u okviru napora da odgovori na Trampove zahtjeve da učini više za borbu protiv terorizma.Ta ćelija će se posebno fokusirati na takozvane strane borce, koji odlaze iz Evrope u Irak i Siriju da bi trenirali i borili se s ekstremistima.

Tramp se juče sastao sa evropskim zvaničnicima u Briselu gdje, inače, prisustvuje samitu NATO-a. On je prvo razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, a kasnije su se pridružili predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Tramp je zatim otišao na ručak sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Tusk je izjavio da na sastanku sa Trampom nije postignuta “zajednička pozicija” o Rusiji.- Nisam sto odsto siguran da možemo danas da kažemo – “mi”, znači da gospodin predsjednik i ja imamo zajednički stav, zajedničko mišljenje o Rusiji – rekao je Tusk.Na samitu lidera 28 država članica NATO-a prvi put učestvuje Tramp, čije su izjave o zastarjelosti Sjevernoatlantske alijanse i “bregzitu” kao “odličnoj stvari” izazvale priličnu zabrinutost u Evropi.Čelnici NATO-a se, inače, okupljaju na samitima svake dvije godine, ali je ovaj sastanak izuzetak, a povod je otvaranje novog sjedišta, vrijednog milijardu evra.

Aktivisti “Grinpisa” popeli su se juče na kran u blizini Ambasade SAD u Briselu, gdje je Tramp proveo noć i razvili veliki transparent s natpisom “Otpor”.”Grinpis” je vatreni kritičar Trampovih ekoloških stavova u vezi sa klimatskim promjenama i globalnim zagrijavanjem. O tim pitanjima biće razgovarano dans na samitu G7 na Siciliji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sjedila je juče do bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame na javnoj debati u Berlinu, organizovanoj povodom obilježavanja 500 godina od protestantske reformacije. Merkelova je kasnije tokom dana trebalo da otputuje u Brisel, da bi se sastala sa liderima država članica NATO-a, među kojima je i Tramp.

Dok je okupljenima ispred Brandenburške kapije govorio o razvojnoj pomoći i diplomatiji, Obama je napravio “prikriveni osvrt” na Trampa.- Ne možemo da se izolujemo. Ne možemo da se krijemo iza zidova – poručio je Obama.

0 Shares
0 Shares
Copy link