Početna  /  Nastavnici bilećkog SŠC-a ogorčeni na Ministarstvo: Nametnuli su nam pogubnu upisnu politiku
bileća Hercegovina

Nastavnici bilećkog SŠC-a ogorčeni na Ministarstvo: Nametnuli su nam pogubnu upisnu politiku

BILEĆA – Iako je Školski odbor bilećkog Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” predložio Ministarstvu prosvjete i kulture RS da u narednu školsku godinu budu upisana tri odjeljenja gimnazije, odobren je upis samo jednog, te naloženo da se upiše novi obrazovni profil – odjeljenje tekstilnih tehničara, što je izazvalo nezadovoljstvo kod ovog odbora i nastavničkog vijeća. Nekoliko puta slali su zahtjeve Ministarstvu da promijeni svoju odluku, ali su svaki put ostali bez odgovora, a upis đaka počinje već u ponedjeljak. 

SŠC “Golub Kureš” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik Školskog odbora Lazar Gnjato za “Moju Hercegovinu” kaže da je interesovanje djece za gimnaziju ove godine veliko, ali da će ona, zbog ovakve odluke Ministarstva, možda biti prinuđena da idu u druge gradove ili da, pak, upišu ono što ne žele. Osim toga, Gnjato smatra da na ovaj način bilećkoj gimnaziji, koja ove godine obilježava 70 godina svog postojanja, prijeti gašenje.

– Školski odbor je prvo razmotrio potrebe tržišta rada i stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te uradio anketu među učenicima devetih razreda lokalnih osnovnih škola. Nedvosmisleno se pokazalo da 60 posto učenika želi da upiše gimnaziju iako je do ove godine najveće interesovanje bilo za ekonomsku školu. Zato smo u februaru jednoglasno donijeli prijedlog da se u narednu školsku godinu upišu tri odjeljenja gimnazije, jedno odjeljenje ekonomske škole, jedno odjeljenje tehničara mašinske energetike i jedno odjeljenje varilaca. Međutim, Ministarstvo je, uprkos tome, donijelo odluku da se upiše jedno odjeljenje gimnazije, jedno odjeljenje za tekstilstvo i kožarstvo, jedno odjeljenje ekonomske i po jedno odjeljenje tehničara mašinske energetike i varilaca.  Dakle, umjesto šest, Ministarstvo nam je naložilo pet odjeljenja, što je, pored teškog udara na gimnaziju, još jedna pogubna odlika upisne politike Ministarstva koja će se odraziti na cijeli Srednjoškolski centar – objašnjava Gnjato.

Nakon ovakve odluke Ministarstva, Školski odbor je ponovo zasjedao i uputio ministru zahtjev za objašnjenjem prema kojim kriterijumima je odluka donesena. Međutim, ostao je bez odgovora. U cijelu priču, potom su se uključili i čelni ljudi Opštine Bileća, ali svi zahtjevi su ostali bez odgovora.

– Kada smo u Službenom glasniku vidjeli objavljen Pravilnik o upisu, sazvali smo drugi školski odbor i ponovo poslali pismo Ministarstvu u kome tražimo objašnjenje kako je došlo do toga da donesu takvu odluku i poslali zahtjev da se naš predloženi plan usvoji. Nakon toga je delegacija profesora posjetila načelnika Opštine Bileća, koji je u potpunosti stao na stranu naših zahtjeva, te je kontaktirao telefonski  Ministarstvo, ali ni tada nismo dobili nikakvo pouzdano objavještenje. Kada je izašao konkurs za upis učenika, mi smo sazvali treći školski odbor i poslali urgenciju na koju, opet, nismo dobili odgovor. Zatim sam se sastao s predsjednikom Skupštine Opštine Bileća, s načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, te s odbornikom Dangubićem, pa smo u dogovoru s načelnikom Opštine poslali urgenciju Ministarstvu u kojoj se kaže da je načelnik Opštine Miljan Aleksić potpuno saglasan sa zahtjevima školskog odbora i nastavničkog vijeća pa, prema tome, da moli Ministarstvo da uvaži predloženi plan upisa od strane školskog odbora i izmijeni plan upisa objavljen u Službenom glasniku, ali odgovor iz Ministarstva opet nije stigao – priča Gnjato za naš magazin.

Lazar Gnjato (FOTO: Moja Hercegovina)

On dodaje da je zanimljivo to što je nacrt pravilnika o upisu u prvi razred objavljen prvobitno na veb-stranici Ministarstva i da je u tom nacrtu stajao plan upisa upravo onakav kakvog ga je školski odbor usvojio. Međutim, u Službenom glasniku objavljena je drugačija odluka.

– Za nas je veliko iznenađenje bilo kada smo vidjeli da je Pravilnik o upisu objavljen u Službenom glasniku sa ovako grubim i štetnim izmjenama. Još uvijek je za nas velika misterija ko je i na koji način zlonamjerno uticao na rad Ministarstva mimo volje i realnih potreba naše škole, učenika i opštine Bileća – tvrdi Gnjato. 

Sve suštinske prigovore koje bi Ministarstvo eventualno moglo da ima na prijedlog Školskog odbora Gnjato smatra neosnovanim, jer se isti, kako kaže, kada je kreirao upisnu politiku, prije svega rukovodio pedagoškim razlozima i potrebama učenika.

Upis počinje u ponedjeljak, pa u našu školu dolaze roditelji zabrinuti da li će djeca moći da upišu željena zanimanja. Ako ovakva odluka ostane na snazi, oni će biti primorani da se upisuju u školu u susjednim opštinama – smatra Gnjato.

Sa njim je saglasan i njegov kolega Ljubo Boljanović koji u ovoj školi predaje matematiku već 37 godina. Ovakva upisna politika, smatra, natjeraće djecu da idu u druge gradove ili, pak, da upišu nešto što ne žele.

– Oko 60 posto učenika devetih razreda izjasnilo se da je za gimnaziju, a kod nas je konkurs raspisan za jedno odjeljenje od 26 učenika. To znači da bi ostalo najmanje jedno odjeljenje učenika koji su odlični ili, u najgorem slučaju, vrlodobri, koji bi morali da idu negdje dalje, jer ne vjerujem da hoće da se upišu u neku od ostalih škola. Trebinje već ima četiri odjeljenja, a u Gacku, koje ima 30 učenika manje od nas, raspisuju dva odjeljenja, pa je pitanje šta će se desiti sa djecom. Oni će lutati ili upisati nešto što ne žele – ističe Boljanović.

Ljubo Boljanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim toga, Boljanović smatra da je odjeljenje tekstilnih tehničara, koje je Ministarstvo predložilo, potpuno nepotrebno.

– Ono ovdje ne treba nikome. Umjesto toga, potreban je zanat, kao što je krojač, a odjeljenje od 25 učenika tekstilnih tehničara nema gdje. Problem je što niko ne daje objašnjenje zbog čega je donesena ovakva odluka, samo je rečeno da ne može, ali ne zna se zašto. Plašim se samo da nije politika u pitanju – smatra Boljanović.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” Zdravka Milićević za naš magazin je rekla da ne želi da komentariše ovu situaciju.

Danas smo poslali upit Ministarstvu prosvjete i kulture RS sa ciljem da nam obrazlože zbog čega su donijeli ovakvu odluku i zašto su svi upiti Školskog odbora ostali bez riječi, ali do kraja radnog vremena nismo dobili odgovor. Obećano nam je da će se potruditi da nam ga dostave do kraja ove sedmice, jer u ponedjeljak se više ništa neće moći promijeniti.

Jelena Denda Borjan

1 Share
1 Share
Copy link