Početna  /  “Nastavi li se ovako, otkazi su jedino rješenje”
Izdvajamo Republika Srpska

“Nastavi li se ovako, otkazi su jedino rješenje”

Foto: index.ba

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni su sa drastičnim padom prihoda i nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona, te najavljuju da će biti prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ovoj oblasti.

U odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane pali su za 30 odsto, većih restorana oko 50 odsto, a hotela i turističkih agencija više od 90 odsto, ističu iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Srpske.

Iz Udruženja Vladi Republike Srpske i nadležnim institucijama predlažu izmjenu Zakona o doprinosima po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva u skladu sa klasifikacijom djelatnosti Republike Srpske na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta.

Kao mjeru koja bi pomogla ovoj privrednoj grani, iz Udruženja predlažu i da Savjet ministara otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU koji bi bili obavezni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija.

Takođe, iz Udruženja traže izmjenu zaključka o regulisannju radnog vremena ugostiteljskih objekata na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24.00 časa, a vikendom do 1.00 čas, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona.

IZVOR: MONDO

6 Shares
Copy link
Powered by Social Snap