Početna  /  Nastavak suđenja za ubistvo Marka Đerića – Svjedočio i Miljan Ratković koji je optužen da je direktni izvršilac
Hercegovina

Nastavak suđenja za ubistvo Marka Đerića – Svjedočio i Miljan Ratković koji je optužen da je direktni izvršilac

Dako Pikula (29) optužen za podstrekavanje na ubistvo trebinjskog kik-boksera Marka Đerića (25), ima mješoviti poremećaj ličnosti, ali može da prati suđenje.

pikula-sudjenje-ubistvo

 

Ovo je juče u banjalučkom Okružnom sudu izjavila vještak sudske psihijatrije Sanja Vukadinović-Stojanović.

Osim Pikule zbog ubistva Đerića sudi se i Miljanu Ratkoviću i Radovanu Andriću (19). Vještak Sanja Vukadinović-Stojanović istakla da je Pikula emocionalno nestabilna, egocentrična i nezrela ličnost.

– On ima osjećaj da mu je učinjena nepravda, na momente je napet kada se priča o događaju. Ipak kod njega se ne uočava duševno oboljenje koje bi uticalo na procesnu sposobnost da prati suđenje – rekla je vještak Vukadinović-Stojanović.

Juče je svjedočio i Miljan Ratković koji je optužen da je direktni izvršilac ubistva. On je naglasio da taj zločin nije počinio, a priznao je da se u noći ubistva sastajao s Pikulom. Ispričao je da je i da je radio noćnu smjenu u Opštoj bolnici Trebinje.

– Kada sam krenuo na posao, susreo sam Rajka Bovana i od njega tražio da mi proda spid, ali je on rekao da ga nema kod sebe. Dogovorili smo se da mi donese kasnije oko 23 časa da se nađemo kod gornje kapije bolnice. On je rekao da će nekog poslati. U dogovoreno vrijeme je došao Pikula i donio mi drogu. Nisam znao da će on doći – rekao je Ratković.

Dodao je da je tokom posla izlazio sa svog Odjeljenja i išao do koleginice Gordane Romović kao i  da preuzme drogu koju mu je poslao Bovan.

Ratković je negirao da je sa pokojnim Đerićem imao bilo kakav sukob i da mu se želio osvetiti. Istakao je da sa Bovanom nikad nije pričao da Đerića treba ubiti te naglasio da ga na taj zločin nije nagovarao Pikula.

Prema optužnici, Marko Đerić je usmrćen 24. maja prošle godine u sačekuši ispred svoje zgrade u trebinjskom naselju Police. Ubistvo je počinjeno iz bezobzirne osvete, a osumnjičeni za ubistvo je Miljan Ratković, koji je po nagovoru Daka Pikule, hicima iz automatske puške. Trećeoptuženi Radovan Andrić tereti se da je poslije ubistva sakrio pušku kojom je izvršen zločin, a koja nije pronađena. U optužnici se navodi da je Pikula želio da usmrti Đerića jer se sa ovim kik-bokserom sukobio ispred noćnog kluba “Merlot” u Trebinju 12. aprila prošle godine. Đerić je tada radio kao radnik obezbjeđenja tog kluba i Pikulu i njegovu ženu nije pustio unutra.

Suđenje se odvija u Banjaluci jer je Pikula sin sudije trebinjskog Okružnog suda Milosava Pikule. Na taj način izbjegao se eventualni sukob interesa.

U vrijeme kada je ubijen Đerić, Dako Pikula bio je šef kabineta trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Štrajk

Predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović prije iznošenja nalaza vještaka obavijestila je prisutne da je dobila informaciju da je Dako Pikula štrajkovao u zatvoru.

Nije iznijela detalje o kakvom štrajku je riječ, već da je on to navodno radio jer je bio nezadovoljan što mora da ide na neuropsihijatrijsko vještačenje kao i zbog toga što Sud nije pristao da njegovog advokata razriješi dužnosti.

Branilac Pikule, Milorad Ivošević takođe nije htio da pojašnjava o kakvom je štrajku riječ i poteze svog branjenika.

Izvor: Glas Srpske, Nebjša Tomašević

0 Shares
0 Shares
Copy link