Početna  /  Nastavak akcije “Damask”: SIPA uhapsila dvije osobe
Bosna i Hercegovina

Nastavak akcije “Damask”: SIPA uhapsila dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 16. februara 2016. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili su slobode osobe inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučeni iz Turske.

akcija-damask-bih

Navedene osobe lišene su slobode po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organizovanje terorističke grupe“, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“.

Navedene osobe sumnjiče se da su u proteklom periodu boravile na sirijskom ratištu, gdje su učestvovali u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom (GP BiH, OSA i FUP) i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedenih osoba iz Turske nakon što su tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

0 Shares
0 Shares
Copy link