Početna  /  Narodni protest u Banjaluci
Bosna i Hercegovina

Narodni protest u Banjaluci

Protesti se održavaju pod motom “Obespravljeni, pokradeni, poniženi i izdani”, a poziv na “Narodni protest” je upućen posredstvom društvenih mreža i medija.

Foto: Ilustracija

Na Trgu Krajine danas će u 18.00 časova biti organizovano protestno okupljanje građana Banjaluke koji su nezadovoljni rezultatima i načinom na koji su održani protekli izbori.

Protesti se održavaju pod motom “Obespravljeni, pokradeni, poniženi i izdani”, a poziv na “Narodni protest” je upućen posredstvom društvenih mreža i medija.

Kako prenosi Istinito, protest će okupiti građane koji vjeruju da su nedavno održani izbori u veoma lošoj atmosferi, uz brojne nepravilnosti, od neažurnih biračkih spiskova, otvorenih prijetnji i pritisaka od strane predstavnika vladajućih partija tokom izborne kampanje, ucjena zaposlenih u javnim i privatnim preduzećima, kupovine glasova, do viška glasačkih listića u kutijama za glasanje, prepravljanja zapisnika i drugih primjera kršenja izbornog zakona.

Pojedini kandidati i predstavnici stranaka opozicije već su najavili da neće prihvatiti rezultate ovakvih izbora i da će osim zahtjeva za ponovno brojanje glasova, tražiti i njihovo poništavanje jer je Centralna izborna komisija do sada ignorisala većinu nepravilnosti i kršenje zakona.

U opoziciji smatraju da stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj užurbano pripremaju formiranje parlamenta i vlade, po istom obrascu kao i 2014. godine, s tim što su se sada bolje pripremili za izbornu krađu, pa ne moraju da kupuju ”papke” da bi namakli potrebnu skupštinsku većinu.

– Ne priznajemo rezultate izbora koji su na potpuno protivzakonit način pripremani i održani. Nema ulaska u parlament dok se ne organizuju fer i pošteni izbori, rekao je poslanik u NSRS i kandidat za poslanika u PD PS BiH Adam Šukalo.

Šukalo je kasno sinoć na svom fejsbuk profilu pozvao na narodni protest, napisavši:

Nema više čekanja.

Nikoga više ne čekamo.

Sutra sam tamo zato što želim i planiram da ostanem.

ZAJEDNO sa svojim prijateljima sutra u 18h preuzimamo odgovornost i idemo do kraja.

Ne priznajemo protivzakonit izborni proces i tražimo poništavanje izbora.

Novi izbori moraju biti fer i organizovani po međunarodnim standardima.

Sutra SVI na Trg Krajine da pokažemo svima da nismo ovce za šišanje.

Prema nekim procjenama, na izborima 2014. godine, kada je Milorad Dodik, zvanično, za dlaku izgubio od Ognjena Tadića, takođe je počinjena izborna krađa koja u skoru iznosi od 22-25.000 glasova. Provedena je na način da su na brzinu falsifikovani zapisnici sa biračkih mjesta kojima je omogućena “razlika” od 7.475 glasova u korist Dodika.

Posljednje izlazne ankete za ove izbore su govorile da je Mladen Ivanić u prednosti nad Miloradom Dodikom za 4%. Uprkos tome, razlika od 70.419 glasova između Dodika i Ivanića (prema 99,87% do sada obrađenih glasačkih listića) je skoro deset puta veća od razlike između Dodika i Tadića 2014. godine.

Može li iko povjerovati da Dodik danas, nakon svega, bolje stoji kod građana Republike Srpske nego prije četiri godine!?

Konačno, Banjaluka kao najveći grad u RS, u kome je i najteže pokrasti izbore, rekla je svoje. U Banjaluci podrška je išla kandidatu opozicije za predsjednika Republike Srpske Vukoti Govedarici, a razlika izmeđue Ivanića i Dodika je mala, piše Istinito.com.

0 Shares
0 Shares
Copy link