Početna  /  Narodna skupština RS podržala Dodikove izjave o posjeti Đukanovića BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Narodna skupština RS podržala Dodikove izjave o posjeti Đukanovića BiH

Narodna skupština Republike Srpske rano jutros je na 11. posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom sa 56 glasova za potvrdila odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Parlament je dvotrećinskom većinom, sa 56 glasova za, usvojio i Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Herecgovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu.

Narodna skupština je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Srpsku neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjdništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH I EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Ovim zaključcima je proglašeno da je eventualna posjeta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića štetna po vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Inače, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trajala je više sati, u kojoj je najveće učešće uzeo Milorad Dodik iznoseći retrospektivu svoje vladavine u Republici Srpskoj.

Posebna sjednica Narodne skupštine često je bila na ivici verbalnog sukoba između dvije poslaničke grupacije, vlasti i opozicije.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju. Za su bili poslanici skupštinske većine, koju predvodi SNSD.

Završetkom posebne sjednice odlučeno je da Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bude nastavljena u utorak, 3. marta, u 10.00 časova.

(BN)