Naplatili 130.000 “bijelog hljeba”

Tri bivša člana Komisije za koncesije Republike Srpske sudskim putem naplatili su od Srpske više od 130. 000 maraka na ime neisplaćene naknade poznatije kao “bijeli hljeb”.

Foto: Ilustracija

Naknade više od 3.000 KM mjesečno, koje su imali tokom mandata, očigledno nisu bile dovoljne članovima Komsije, pa su zbog kašnjenja isplate “bijelog hljeba” nakon isteka mandata, Komisiju tužili Aleksandar Ličanin, Slobodan Sofić i Đorđe Basiljević.

Pored njih, Komisiju u prošlom mandatu činili su i Predrag Aškrabić koji je imenovan za člana Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS), te Adnan Bračković koji je penzionisan.

I aktuelni predsjednik Komisije za koncesije RS Radenko Đurica potvrdio je za CAPITAL da su pomenuta tri bivša člana Komisije tužbom tražila isplatu „bijelog hljeba“.

„Članovi Komisije kada završe mandat imaju šest mjeseci pravo na „bijeli hljeb“, ako ne nadju novo zaposlenje ili ne odu u penziju. Nismo im odmah to isplatili jer nismo imali novca. Oni su tužili, pa smo isplatili. U pitanju je pojedinačno plata za šest mjeseci, plus doprinosi i ostale obaveze. To je došlo krajem prošle godine na izvršenje, isplaćeno je, čini mi se, početkom ove godine“, istakao je Đurica.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske navela je u Izvještaju o reviziji Generalnog sekretarijata Vlade RS za 2017. godinu da su iz budžetske rezerve izmirene obaveze po sudskim presudama članovima Komisije za koncesije po prestanku funkcije u iznosu od 130.243 KM.

Pomenute članove Komisije za koncesije RS zamijenili su Radenko Đurica, Nenad Račić, Emina Komić, Vladan Andrić i Zoran Filipović koje je Narodna skupština Republike Srpske imenovala 23. septembra  2015. godine.

Autor