Napeto na Kosmetu, Srbi blokirali magistralni put Priština-Raška

Nakon brutalne akcije albanskih specijalnih policijskih snaga i otmice direktora Kancelarije za Kosmet Marka Đurića, noć je u Kosovskoj Mitrovici protekla mirno.

Izvještači javljaju da se osjeti napetost i da su Srbi barikadom u mjestu Rudare, iz protesta, blokirali magistralni put Priština-Raška.

Sada se očekuje reagovanje predstavnika Srpske liste, koji su zakazali sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon ovog sastanka predstavnici Srpske liste mogli bi da procijene i odluče da li će ostati u vladi samoproglašenog Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kaže je da je vidio kako albanski specijalci ubacuju metak u puške, spremni da pucaju u nenaoružane učesnike okruglog stola. Ističe da im niko nije dao povod za ovakav, kako je rekao teroristički napad.

“Uznemireni jesmo, ali nismo uplašeni. Noćas su se građani ponovo samoorganizovali i digli barikade na sjeveru Kosova”, rekao je Rakić.

Rakić kaže da će odluka o eventualnom napuštanju Vlade u Prištini biti donesena u toku dana, nakon konsultacija sa predstavnicima institucija Srbije. Napuste li vladajuću koaliciju, treba očekivati pad Vlade u kojoj su Albanci većina. Predstavnik Srba sa Kosmeta uvjerava da će pronaći načine da spriječe akcije slične jučerašnjoj.

“Imam jednu poruku za specijalce i njihove nalogodavce. Nikad više neće na ovaj način ući na sjever Kosova”, naglasio je Rakić.

Pretučenom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću ukazana je ljekarska pomoć u Kuršumliji i Beogradu i osjeća se dobro. U Kliničko-bolničkom centru Kosovske Mitrovice je zbrinuto 32 lica, od kojih petoro sa teškim povredama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je prethodno ugovorene obaveze i organizovao sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Autor