Početna  /  ”Napad na Ukrajinu je unaprijed smišljen” – Bajden o najnovijim sankcijama Rusiji, Putina nazvao agresorom
Izdvajamo Svijet

”Napad na Ukrajinu je unaprijed smišljen” – Bajden o najnovijim sankcijama Rusiji, Putina nazvao agresorom

Foto: Shawn Thew/EPA
Ruska vojska pokrenula je agresivni napad na Ukrajinu, rekao je američki predsjednik Džo Bajden u obraćanju naciji.

Ovo je napad sa predumišljajem – istakao je.

On je poručio da su nedjeljama upozoravili da će se ovo dogoditi. Dodao je da je ruska vlada izvela sajber napade protiv Ukrajine i da je napad bio potpuno “neisprovociran i neopravdan”.

– Putin je agresor. On je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posljedice – rekao je Bajden.

On je dodao da danas odobrava dodatne snažne sankcije i nova ograničenja na ono što može da se izvozi u Rusiju.

– Namjerno smo sklopili ove sankcije da maksimizujemo dugoročne posljedice po Rusiju a minimalne po SAD i saveznike – dodao je Bajden uz obećanje da će napad “skupo koštati” Rusiju.

– Želim da budem jasan. Sjedinjene Države nisu same u ovom. Izgradili smo koaliciju partnera koji predstavljaju pola globalne ekonomije – poručuje američki predsjednik.

Predsjednik SAD je prethodno u saopštenju u srijedu uveče, nakon eksplozija u Ukrajini, osudio “neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga” na susjednu zemlju.

Bajden je uoči obraćanja naciji nakon što je pokrenuta invaziju na Ukrajinu obećao da će uvesti “razorni paket sankcija” Moskvi. Obraćanje je kasnilo oko sat vremena usljed poziva koji je trajao više od sat vremena između Bajdena i lidera G7.

Bajden je nakon poziva “tvitovao” da su se složili o sankcijama prema Rusiji. Lideri G7 snažno osudili “invaziju Rusije na Ukrajinu” i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Viši zvaničnik njegove administracije rekao je da Sjedinjene Države i saveznici planiraju da u četvrtak pokrenu sankcije “punog obima” o kojima se diskutovala unazad nekoliko nedjelja kao odgovor na napad, preneo je CNN.

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je “početak specijalne vojne akcije”, a potom su počeli da stižu izvještaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Takođe stiže sve više izvještaja koji govore da je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilju, koja se nalazi nedaleko od granice s Belorusijom.

Rane procjene iz Vašingtona ukazuju da je ovo početak pune ruske invazije, prema zvaničnicima upoznatim sa poslednjim obaveštajnim podacima, navodi CNN.

Bajden je razgovarao sa članovima svog nacionalnog bezbjednosnog tima u srijedu uveče, kako je “tvitovala” pres sekretar Bijele kuće Džen Psaki. Predsjedniku su se priključili državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Loj Ostin, general Mark Majli te savjetnik Džejk Salivan. Bajden je takođe razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je danas rekao da očekuje da ukrajinski saveznici uvedu konkretne sankcije Rusiji.

Ukrajina je uputila listu zahtjeva za pomoć EU, a prema nacrtu dokumenta u koji je Gardijan imao uvid lideri Evrope će na večerašnjem vanrednom samitu u Briselu sankcionisati Bjelorusiju zbog podrške Rusiji.

Izvor: Srpskainfo

2 Shares
2 Shares
Copy link