Početna  /  Napad na Borku Rudić i članove BH Novinara nakon optužbi Salmira Kaplana iz SDA
Bosna i Hercegovina Vijesti

Napad na Borku Rudić i članove BH Novinara nakon optužbi Salmira Kaplana iz SDA

Hajku protiv članova i generalne sekretarke Udruženja BH Novinari, Borke Rudić, pokrenuli su komentari Salmira Kaplana iz SDA da ona podržava politiku Fetulaha Gulena.

Borka Rudić
Borka Rudić

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH Novinari, verbalno je napadnuta nakon optužbi da je “lobista Gulenovog pokreta” i osoba koja “brani četnike” i to nakon Facebook komentara Salmira Kaplana, člana Stranke demokratske akcije., piše Mediacentar Online.

Iz Upravnog odbora Udruženja BH Novinari uputili su protest prema SDA i Kaplanu radi neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima – članovima tog udruženja i Borki Rudić, nazivajući ih sljedbenicima politike Fethulaha Gulena u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli u saopštenju, Kaplan je sa grupom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv BH novinara i Borke Rudić lično, šireći laži o njenom djelovanju i namjerno ugrožavajući njenu sigurnost i javni krediblitet.

“Nakon izljeva mržnje na Facebooku i iznošenja neargumentiranih optužbi da je ‘lobista Gulenovog pokreta’ i osoba koja ‘brani četnike’, Borka Rudić je verblano napadnuta u Sarajevu…što se može smatrati direktnom posljedicom hajke koju je pokrenuo Salmir Kaplan”, stoji u saopštenju.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica je da Kaplan i njegova družina, na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu ‘neprijatelja’ vladajućeg režima u Turskoj pored Udruge BH novinari i časopis Novo vrijeme, te kreirajući tako svoje ‘mete za odstrjel’ unutar medijske zajednice BiH”, rekli su iz udruženja novinara.

Nazivajući to nedopustivim i eklatantnim primjerom zloupotrebe slobode govora i poticanja nasilja zasnovanog na mržnji, poručili su SDA da njegov “primitivni i huškački govor” mora biti adekvatno sankcionisan.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima su zatražili od Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije hitnu istragu, a slučaj je prijavljen i Centralnoj izbornoj komisiji koja je nadležna za  provjeru i prihvatanje kandidata za iduće lokalne izbore, budući da je Kaplan jedan od kandidata SDA.

0 Shares
0 Shares
Copy link