Početna  /  Nalaganjem badnjaka u Trebinju počelo obilježavanje Božića (FOTO)
Hercegovina Vijesti

Nalaganjem badnjaka u Trebinju počelo obilježavanje Božića (FOTO)

TREBINjE – Nalaganjem badnjaka na trebinjskom Trgu slobode večeras je obilježeno Badnje veče i počelo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Loženju badnjaka prethodila je liturgija u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio umirovljeni vladika Atanasije.

Zbog jakog vjetra i temperature od pet stepeni ispod nule oko vatre badnjaka se okupilo nešto manje vjernika nego prethodnih godina.

Čestitajući praznik tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“ starješina trebinjskog Hrama Mladen Žulović kazao je da je Bog postao čovjek, da bi ljudi na zemlji postali djeca Božja.

U svojoj besjedi on je podsjetio na događaj opisan u Svetom pismu o Adamu i Evi i prekrašu Božje zapovijesti.

„Podsjetiću vas na promašaj Adamovog izbora i stradanje cjelokupne tvorevine. Prilikom izganjanja iz raja Bog govori Adamu – poslaću ti izbavitelja i spasitelja Mesiju koji će te izbaviti od smrti. Ovo Božije obećanje se kroz cjelokupnu starozavjetnu istoriju i proroke ponavlja i provlači kao mesijanska nit. I evo, posla Bog, ni manje ni više, nego svoga sina, jedinorodnog, da nas spase i vrati pod svoje okrilje. Rođenjem njegovim počinje djelo spasenja našega i Bog uzima na sebe prirodu našu, vezuje je za svoje božanstvo i daruje nam vaskrsenje i tu našu prirodu postavlja sa desne strane oca u nebeskom carstvu i tako kroz Hrista bivamo spaseni i posredstvom svetog pričešća postajemo njegovi satjelesnici i sakrvnici i braća njegova. Hristos iz Vitlejemske pećine ne želi da ga se mi bojimo, već u naše srce ulazi svojom ljubavlju. Braćo i sestre napravimo korak prema njemu, jer on upravo korača prema nama“, kazao je Žulović.

Okupljenim vjernicima obratio se i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović. Čestitajući praznik on je rekao da je pred građanima Trebinja godina u kojoj svi polažu velike nade i u kojoj su zacrtani veliki ciljevi.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

„Poštovani sugrađani, srećan vam badnjak. Pozdravljam vas sa željom da sa varnicama sa ovih naših badnjaka podignemo pogled ka nebu i da se u dušama svako od nas zahvali ljubavi i blagodeti Gospodnjoj. Jedne ovakve vitlejemske noći božanska svjetlost pala je na ljude i od tada naš rod i naša civilizacija zna da imamo oca na nebu i ljubav na zemlji. Počinje godina u kojoj će nam trebati mnogo kreativnosti i mašte. Što više budemo radili i što vas više bude u vašim pregalačkim timovima, sigurno  ćemo biti Bogu miliji i sigurno će naša djela imati blagoslov nebeski. U ovoj godini smo planirali da stabilizujemo finansije i da realizujemo mnoge projekte. Biće novih radnih mjesta i novih poslovnih izazova za naše preduzetnike“, rekao je gradonačelnik Petrović, izražavajući nadu da će sve zacrtano i ispuniti.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

U sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju svetu arhijerejsku liturgiju u šest časova, na Božić, služiće umirovljeni vladika Atanasije, a ponoćnu božićnu liturgiju služiće sveštenstvo hrama.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom služiće ponoćnu božićnu liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice /Stara crkva/ u Mostaru.

Nikolija Bjelica

154 Shares
154 Shares
154 Shares
Copy link