Početna  /  Nakon hapšenja direktora nova pravila u Elektroprivredi BiH: Nema zapošljavanja mimo konkursa
Bosna i Hercegovina

Nakon hapšenja direktora nova pravila u Elektroprivredi BiH: Nema zapošljavanja mimo konkursa

Nakon što su istaknuti funkcioneri Elektroprivrede BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) uhapšeni u akciji “Bosna” koja je provedena u februaru ove godine, a zbog nezakonitog zapošljavanja, u Elektroprivredi BiH više nema zapošljavanja bez konkursa.

Foto: Patria

Podsjećamo da su uhapšeni u akciji “Bosna”, među kojima je i bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović, optuženi da su nezakonito zapošljavali desetine ljudi u ovom preduzeću.

Iz Elektroprivrede su nam kazali da je uprava preduzeća 22. novembra 2016. godine donijela Odluku o načinu izbora, postupku i kriterijima za izbor novih radnika i pripravnika u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

“Odlukom, koja ima karakter internog opšteg akta, na cjelovit način su uređeni način izbora, postupak i kriteriji za izbor novih radnika i pripravnika u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Odlukom je propisano da se zapošljavanje novih radnika u pravilu vrši objavljivanjem oglasa”, pojasnili su u Elektroprivredi.

Dalje navode da se prema navedenoj odluci zapošljavanje novih radnika na neodređeno i određeno vrijeme, kao i zapošljavanje pripravnika u pravilu vrši putem javnog oglašavanja. Odlukom je između ostalog propisano da postupak razmatranja prijava kandidata provodi Komisija koja se imenuje za svaki pojedini oglas. Takođe, utvrđeni su zadaci Komisije, potom kriteriji koji se obavezno uzimaju u obzir prilikom razmatranja prijava kandidata te način bodovanja i rangiranja kandidata u skladu s propisanim kriterijima.

Na pitanje da li se u potpunosti ukida mogućnost zapošljavanja bez provođenja javnog konkursa s jasno utvrđenim kriterijima iz Elektroprivrede navode da je ova mogućnost minimizirana i svedena na samo izuzetne slučajeve.

“Mogućnost zapošljavanja neposrednim putem (ova mogućnost je dozvoljena Zakonom o radu) je dakle ostala, ali vrlo restriktivno i samo u izuzetnim slučajevima. Ti slučajevi u kojima se zapošljavanje novog radnika može vršiti neposrednim putem bez objavljivanja javnog oglasa su: zapošljavanje stipendiste Društva za angažovanje u svojstvu pripravnika i kasnijeg zapošljavanja iste osobe po isteku pripravničkog staža, zapošljavanje kandidata koji su prethodno uspješno obavili pripravnički staž u Društvu, pod uvjetom da je kao pripravnik bio angažovan na osnovu javnog oglasa i hitne potrebe za zapošljavanje na određeno vrijeme u slučaju zamjene radnika koji je na dužem bolovanju i čiji povratak na posao je neizvjestan, do povratka radnika s bolovanja”, kazali su nam iz Elektroprivrede BiH.

Napominju da se preferira javno oglašavanje, tako da se od početka primjene odluke zapošljavanje putem javnog oglasa vrši i u slučajevima zapošljavanja radi zamjene radnika na bolovanju.

Odluka o zapošljavanju propisuje da se zapošljavanje novih radnika i pripravnika ubuduće gotovo isključivo mora vršiti putem javnog oglasa, a iz Elektroprivrede navode da je to rezultat opredjeljenja da se praksa u procesu zapošljavanja treba promijeniti.

Na pitanje da li je provedena interna istraga i provjera dosadašnjih zapošljavanja kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti, odgovorili su nam da su nepravilnosti iz ranijeg perioda predmet istrage i preispitivanja nadležnih organa te Uprava EP smatra da je potrebno sačekati i ispoštovati pravosnažne odluke nadležnih sudova po tom pitanju te da JP Elektroprivreda BiH u potpunosti sarađuje s nadležnim organima.

“Kao rezultat čvrstog stava i opredjeljenja, Uprava EP osigurava da proces zapošljavanja u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo bude potpuno transparentan i javan”, zaključili su.

8 Shares
8 Shares
Copy link