Početna  /  Najava: Otvaranje izložbe ”Linija” u Muzeju Hercegovine
Hercegovina

Najava: Otvaranje izložbe ”Linija” u Muzeju Hercegovine

U petak, 28.2.2020. godine, u Muzeju Hercegovine, biće otvorena izložba ”Linija”. Ovom izložbom predstaviće se tri mlada umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju – Marko Burlica, Stefan Ševaljević i Nikola Karadeglić. Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Izložbom ”Linija” koja će biti otvorena u Muzeju Hercegovine, 28.2.2020. godine u 20 časova predstaviće se Marko Burlica, Stefan Ševaljević i Nikola Karadeglić – mladi umjetnici sa trebinjske Akademije likovnih umjetnosti.

Marko Burlica (30) rođen je u Trebinju. Trenutno pohađa master studije na ALU Trebinje, odsjek Grafika i strip, klasa prof. Mirka Toljića. Unutar vlastitog likovnog izraza insistira na kombinovanom crtežu i grafičkim tehnikama duboke štampe. Trenutno se bavi problemima ljudskog autoriteta i uopšte poetikom portreta.

Prethodne kolektivne izložbe: Izložba studentskih radova “GALERIJA 96” Prijedor (BiH) 2017, Šesto međunarodno bijenale EX LIBRIS, Pančevo (SRB) 2016, Grafičko bijenale mladih u BiH, Sarajevo (BiH) 2018, Galerija Aluminij, Mostar (BiH) 2018, Likovna kolonija “53. Кočićev zbor” Banjaluka (BiH) 2019, 14. Međunarodno grafičko bijenale suve igle, Užice (SRB) 2019, NOA Fest, Novi Sad (SRB) 2019.

Samostalna izložba: Кulturni Centar Trebinje (BiH) 2018.

Nikola Кaradeglić (24) je rođen u Trebinju 05.04.1995. Gimnaziju završio takođe u Trebinju gdje kasnije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek  Grafika i strip u klasi prof. Mirka Toljića (2014.).

Lična interesovanja pretežno se tiču širokog istraživačkog polja u crtežu, grafičkim tehnikama i eksperimentu u istim. Trenutno je apsolvent na ALU Trebinje.

Izložbe: Galerija 96, Prijedor, Mala grafika Pančevo, EX LIBRIS Međunarodno bijenale, Pančevo, Bijenale suve igle Užice, OSTEN drawing biennial Makedonija, NOA Fest Novi Sad i kolektivne izložbe…

Stefan Ševaljević (25) je rođen u Nikšiću 22.08.1994. godine. Akademiju likovnih umjetnosti Trebinje upisao 2014. godine gdje je trenutno apsolvent. Učestvovao na nekoliko grupnih izložbi u Nikšiću, Sarajevu, Banjaluci i Trebinju.

O izložbi ”Linija”, istoričar umjetnosti prof. dr Dragan Čihorić, između ostalog, je zapisao:

… „Njih trojica stoje na početku, a već su nezamislivo daleko. Njihove linije razmotrile su i preoblikovale sve što ih čini onakvim kakvi su: njihove fizionomije, tijela i strahove, prelazeći na prijatelje, kolege, one manje poznate… na nas? Crtajući – a to je i dalje ta riječ – oni stvaraju svijet kakav je kritičkom oku jedino moguć. Linijom, kojoj je jedan kraj negdje daleko, u primisli nekakve moralne konsekvence, a drugi je tu, pred nama, u ciničnoj zagađenosti vremena, konstruisali su dovoljno široku podlogu, sa koje će se, u to nema nikakve sumnje, koliko sutra otisnuti u nove prostore, čineći ih vlastitim leksičkim materijalom i objektom koji će tek da stisne, rasječe i razjede armatura njihove kritičke linije“…

Prof dr Čihorić, koji će otvoriti izložbu ”Linija” govori i o poetici koju nose radovi ove trojice mladih umjetnika:

”…Psi, žileti, lavež, ožiljci, kapitalom opsjednuti sport, šture ambicije, riječi, disciplina, cijele rečenice… krici i brbljanje pred linijama… svijet u komadima, ispresjecan, sav od šavova, tijela koja su šavovi, svijet degenerisan i spušten do nivoa na kome linija spaja sjekući.”

10 Shares
10 Shares
Copy link