Početna  /  Načelnik opštine Ljubinje nakon završetka 8. sjednice: Laknulo mi je, odblokirali smo rad Skupštine
Hercegovina

Načelnik opštine Ljubinje nakon završetka 8. sjednice: Laknulo mi je, odblokirali smo rad Skupštine

LJUBINJE – Devet od ukupno 12 tačaka dnevnog reda usvojeno je na danas održanoj 8. redovnoj sjednici SO Ljubinje, čime je praktično potvrđeno da je, nakon skoro šest mjeseci blokade, ova opština dobila novu skupštinsku većinu.

(FOTO: Moja Hercegovina)

Naime, za sve skupštinske prijedloge jedinstveno je glasalo ukupno osam odbornika – pet iz Srpske demokratske stranke, nezavisni odbornik Persa Klimenta, te po jedan odbornik iz Partije demokratskog progresa (PDP) i Socijalističke partije (SP).

Protiv skupštinskih prijedloga glasala su tri odbornika Demokratskog narodnog saveza (DNS) i dva odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sjednici nisu prisustvovali po jedan odbornik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Snage Hercegovine.

Između ostalog, pod tačkama 2 i 3, usvojeni su Nacrt rebalansa budžeta za 2017. godinu, kao i Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od oko 1.670.000 KM. U svjetlu novonastale situacije, odloženo je glasanje po tačkama 10, 11 i 12, a koje se tiču prijedloga Rješenja o predlaganju po jednog kandidata za Školske odbore u srednjoj i osnovnoj školi, te Rješenja o izboru predsjednika Opštinske izborne komisije Ljubinje, zbog toga, kako je naveo predjsednik kluba odbornika SDS-a Stevo Drapić, što ova stranka još nije odabrala imena novih kandidata.

Istom prilikom, usvojen je i prijedlog načelnika opštine Darka Krunića da se kreditno zaduženje u iznosu od 500.000 maraka, namijenjeno za realizaciju projekta „Vinogradi“, kojim bi se riješio višegodišnji problem asfaltiranja ovog naselja, odloži za narednu godinu, jer ga je, kako je naveo načelnik, zbog kasno pristigle projektne dokumentacije, do kraja ove godine nemoguće realizovati.

Gotovo cjelokupno današnje zasjedanje proteklo je u znaku novog preslagivanja snaga u lokalnom parlamentu i ličnih prozivki.

Šef kluba odbornika DNS-a Risto Mićić kazao je da je i Ljubinje dobilo svoje “preletačeviće”, i to kako je rekao “voljom načelnika Darka Krunića i predsjednice Skupštine Perse Klimente”.

Nije ovo prvo mjesto gdje se dešavaju ovakve stvari. Do problema je došlo zbog toga što se politika nije vodila ovdje u ovoj zgradi, gdje treba da se vodi, već po raznim kuloarima. Mi odbornici DNS-a smo jedinstveni i imamo podršku stranke. Kad se oslobodimo ljudi koji su skloni lažima i prevarama onda ćemo biti još jači. Mi ćemo tražiti da načelnik opštine bude isključen iz DNS-a. Persa Klimenta je prešla u Socijalističku partiju”, ustvrdio je Mićić i dodao da nije optimista kada je u pitanju budućnost opštine koju će ponovo voditi Srpska demokratska stranka.

Odbornik SNSD-a i predsjednik Opštinskog odbora ove stranke, Božidar Ćuzulan, tvrdi da su građani Ljubinja, potezima Perse Klimente i Darka Krunića iznevjereni.

Božidar Ćuzulan (FOTO: Moja Hercegovina)

Narod Ljubinja je prevaren. Građani su glasali za promjene, međutim načelnik Opštine i predsjednica Skupštine su kreirali novu većinu i iznevjerili ljude koji su glasali za promjene na bolje. Danas smo vidjeli da je sve po starom, te da SDS i dalje vlada. SNSD je omogućio Persi Klimenti funkciju predsjednika Skupštine, i niko više zajedno sa njom nije napustio stranku. Ovdje je očigledno riječ o ličnim interesima Klimente i Krunića”, kazao je Ćuzulan.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a, Stevo Drapić, rekao je da je dosadašnja skupštinska većina u Ljubinju pokazala da nije dorasla zadatku koji im je povjeren od strane građana.

Stevo Drapić (FOTO: Moja Hercegovina)

Pokazalo se da skupštinska većina ne funkcioniše od maja mjeseca, i SDS je jednostavno morao nešto preduzeti da bi se konačno odblokirao rad Skupštine. Danas se pokazalo da imamo novu skupštinsku većinu. Ovo je sasvim normalan slijed događaja. Mi nismo mogli dozvoliti da propadne projekat “Jezero”. O svim narednim koracima ćemo se međusobno dogovarati”, kazao je Drapić.

Predsjednica SO Ljubinje, a od danas i nezavisni odbornik, Persa Klimenta, kazala je da ona protiv SNSD-a kao stranke nema ništa i napomenula da je upravo ona prije 20 godina bila jedan od osnivača ljubinjskog odbora ove partije.

Predsjednica SO Ljubinje, Persa Klimenta (FOTO: Moja Hercegovina)

Protiv stranke nemam ništa, međutim, dva odbornika iz ljubinjskog SNSD-a su nekoliko puta napustila skupštinsko zasjedanje i to se meni nikako nije svidjelo”, kazala je Klimenta.

Ona je navela obećane projekte u predizbornoj kamanji, od asfaltiranja puta Stolac-Ljubinje, do priključenja Ljubinja na novu električnu mrežu, i napomenula da ništa od obećanog nije realizovano.

Odbornici su dobili mandate od naroda da rade, pa bi bilo odgovorno da su obećano i ispunili”, zaključila je Klimenta.

Načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić, u izjavi novinarima nakon završetka zasjedanja, rekao je da se on od prvog dana svog mandata trudio da bude načelnik svih građana podjednako, te da više nije mogao da trpi ucjene stranačkih kolega iz DNS-a, koje su se, kako je kazao, odnosile uglavnom na partijsko zapošljavanje.

Načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić (FOTO: Moja Hercegovina)

To je bilo ucjenjivanje oko radnih mjesta. Ja sam danas član DNS-a, i ja samovoljno neću napustiti stranku. Ako organi stranke smatraju da ne radim ispravno i ako me oni isključe, ja ću se povinovati toj odluci. Sa predsjednikom stranke Markom Pavićem sam prije mjesec dana razgovarao o tekućim problemima Opštine. Najviše je bilo riječi o problemu vodovoda. Tada smo po meni bili našli rješenje, ali to Ljubinjci nisu htjeli da prihvate. Mi smo mala Opština, naš budžet je veoma mali, i jednostavno smo zavisni od pomoći Vlade RS. Ja se iskreno nadam da Vlada neće okrenuti leđa Ljubinju sada. Mi smo započeli projekte čija bi realizacija trebala uskoro krenuti, i tada ćemo znati na čemu smo. Ako ti projekti budu stopirani, znači da su okrenuta leđa Ljubinju”, zaključio je Krunić.

Uskoro bi trebala biti zakazana i vanredna sjednica SO Ljubinje, na kojoj će se i zvanično utvrditi ko sve čini novu koalicionu većinu u ovoj Opštini.

Dragiša Sikimić

0 Shares
0 Shares
Copy link