Početna  /  Na udaru i članovi CIK: Dodik najavio podnošenje žalbi i krivičnih prijava
Izdvajamo Republika Srpska

Na udaru i članovi CIK: Dodik najavio podnošenje žalbi i krivičnih prijava

Foto: Siniša Pašalić/Ringier
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u roku od 24 časa biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH koji su danas prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

Dodik je nakon odluke CIK da prizna sporni listić sa izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je CIK pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu.

– Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIK mora biti poništena – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi CIK danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora delegata u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

– Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći. Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u Narodnu skupštinu – rekao je Dodik.

Centralna izborna komisija BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da će o petom delegatu iz Srpske odlučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili opozicija drugog.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap