Početna  /  Na provjeri Zubac i još 17 pripadnika SIPA-e
Bosna i Hercegovina

Na provjeri Zubac i još 17 pripadnika SIPA-e

Tužilaštvo BiH pokrenulo je provjere protiv bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i još 17 njegovih radnih kolega zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, poput primanja mita, namještanja konkursa i nezakonitih unapređenja.

Sipa (Foto: Sipa)
Sipa (Foto: Sipa)

Provjere su pokrenute na osnovu krivične prijave koju su, kako je u njoj navedeno, 12. novembra 2015. godine podnijeli policijski službenici SIPA-e. Prijava, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, naslovljena je na aktuelnog direktora SIPA-e Pericu Stanića, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS).

Za krivična djela su, osim Zupca, prijavljeni zamjenik i pomoćnik direktora SIPA-e Đuro Knežević i Jasmin Gogić, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednik Komisije za unapređenje policijskih službenika Duško Drljača, načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Ivica Divković i šef Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Mario Kapetanović. Na spisku se nalaze i šef Operaciono-komunikacionog centra u Sektoru za operativnu podršku SIPA-e i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Halida Pašalić, vodeći istražilac Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminaliteta Slađenko Čerkez, pomoćnik komandanta za operacije, bezbjednost i podršku Jedinice za specijalne operacije Jovica Milosavljević, pomoćnik komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije Dalibor Milošević, šef Odsjeka za istrage Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Dragan Andrić i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka u regionalnoj kancelariji SIPA-e u Banjaluci Ljubiša Pandurević. Prijavljeni su i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Tuzla Jusuf Avdispahić, šef Odsjeka za unutrašnje istrage Aleksandar Tegeltija, vodeći istražilac Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Mostar Ervin Pavlović, vodeći istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Vesna Stevanović, šef Odsjeka za istraživanje ratnih zločina u regionalnoj kancelariji Tuzla i istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Dženana Omerhodžić.

Iz SIPA-e i Tužilaštva juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa krivičnom prijavom i pokrenutim provjerama. Direktor SIPA-e Perica Stanić nije odgovarao na telefonske pozive. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da im je stigla krivična prijava.

– Proslijedili smo je nadležnim organima jer VSTS nije zadužen za sprovođenje istraga – kaže Tegeltija.

Zubac nije želio da komentariše prijavu, a njegov advokat iz procesa vođenog zbog paljenja zagrade Predsjedništva BiH Dragiša Jokić kaže da zna za prijavu i da je na Tužilaštvu da odluči da li su počinjena krivična djela.

– Zubac nije pozvan da da izjavu, tako da ne znam da li je Tužilaštvo pokrenulo provjere ili otvorilo istragu. Svako ima pravo da tumači propise na svoj način i da podnosi krivične prijave, a Tužilaštvo će odlučiti ima li tu elemenata krivičnog djela. Ako ima, biće optužnica, pa ćemo se opet vidjeti u sudu. Ali, nadam se, u drugačijem okruženju jer Zubac sada više nikome ne smeta politički – kaže Jokić.

Sud BiH osudio je Zupca u martu prošle godine na godinu zatvora uslovno zbog nesavjesnog rada u službi. Osuđen je jer je 7. februara 2014. godine, kako je navedeno u presudi, odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH tokom protesta kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Savjet ministara BiH je u avgustu prošle godine razriješio Zupca sa mjesta direktora SIPA-e.

Olako podnošenje prijave

Dragiša Jokić kaže da su pripadnici SIPA prijavljeni za krivična djela za koja je najlakše prijaviti nekoga ko radi u policijskoj agenciji.

– Prijavu su sastavljali i oni kojima je Goran Zubac najviše pomogao. U prijavi treba razdvojiti šta su bile nadležnosti Zupca. Ta prijava najviše govori o stanju i odnosima u SIPA-e – kaže Jokić.

44 Shares
44 Shares
Copy link