Početna  /  Na protestima u Zvorniku 2.500 nezadovoljnih radnika
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Na protestima u Zvorniku 2.500 nezadovoljnih radnika

U Zvorniku, pred zgradom Osnovnog suda, počeli su protesti radnika Alumine i Boksit Milići zbog blokade računa koje je uslijedilo zbog potraživanja firme Pavgord iz Foče.

(FOTO: N1)
(FOTO: N1)

Pred zgradom suda okupilo se 2.500 ljudi, javlja reporteka N1, Ajla Šabanović koja prati događaj. Kaže da se na mjestu događaja nalazi više od 1.000 radnika Alumine, i 1.500 radnika firme Boksit Milići.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije Alumine, najavio je da će se protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.

Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. Vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, sklopio ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona evra.

Iz “Pavgorda” su saopštili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

5 Shares
Copy link
Powered by Social Snap