Početna  /  Na današnji dan: “Božija” ruka i najljepši gol svjetskih prvenstava (VIDEO)
Svijet Vijesti

Na današnji dan: “Božija” ruka i najljepši gol svjetskih prvenstava (VIDEO)

Na današnji je dan davne 1986. godine Argentina pobijedila Englesku, a dva famozna gola zabio je Diego Maradona. Jednog je “mali zeleni” nazvao Božija ruka.

Printskrin

Igrala se 51. minuta četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a na tribinama stadiona Asteka u Meksiku 22. juna davne 1986. godine sjedilo je čak 114.000 navijača! Bilo je to samo četiri godine nakon završetka Foklandskog rata koji je trajao 74 dana, a u kojem su se Velika Britanija i Argentina borili za ostrva u južnom Atlantiku. Politička situacija između dvije nacije i dalje je bila napeta, a ta atmosfera preselila se na teren.

Do spomenute minute nije bilo golova, vodio se “rat” na terenu, a onda se “ukazao” Diego Maradona. Zabio je prvi od dva svoja gola, a oba su dobila mjesto u istoriji. Argentinci su bili u napadu, a odbrambeni igrač je uspio izbiti loptu. Doduše, vrlo nespretno pa je u visokom luku išla prema golmanu Peteru Šiltonu na šest metara. Činilo se da će je uhvatiti, ali nebeski visoko skočio je “mali zeleni” i pospremio je loptu u mrežu.

,,Čekao sam saigrače da dođu proslaviti, ali nitko nije dolazio. Derao sam im se, dođite me zagrliti jer će inače sudija poništiti gol”, rekao je Maradona godinama kasnije.

Kao što vam je vjerojatno poznato, u skoku je igrao rukom, ali neprimjetno, barem za sudiju, Tunižanina Ali Bin Nassera. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. Taj pogodak jedna je od najvećih prevara u istoriji svjetskih prvenstava.

Samo četiri minute kasnije Maradona je primio loptu na 10-ak metara od centra, na svojoj polovini, a onda je nanizao četiri suparnička fudbalera i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije proglašen golom vijeka. Gary Lineker je samo ublažio poraz u 81. minuti pa je završilo 2-1.


Ostrvljani do danas nisu oprostili Maradoni koji je o golu rukom izjavio:

,,Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Bože ruke”.

Gaučosi su još svladali Belgiju i Zapadnu Njemačku te osvojili drugi naslov svjetskog prvaka. Diego Maradona je zbog toga i dalje božanstvo u domovini.

6 Shares
6 Shares
Copy link