Početna  /  Na 32. sjednici Skupštine Grada Trebinja usvojeni izvještaji o radu gradonačelnika i budžetu za 2019. godinu, opozicija nezadovoljna izvještajem o budžetu
Hercegovina

Na 32. sjednici Skupštine Grada Trebinja usvojeni izvještaji o radu gradonačelnika i budžetu za 2019. godinu, opozicija nezadovoljna izvještajem o budžetu

Danas je u pozorišnoj dvorani Kulturnog centra Trebinje počela 32. sjednica Skupštine Grada Trebinja na kojoj je predviđeno 40 tačaka Dnevnog reda, a gradonačelnik Ćurić predložio je još 6 tačaka, koje su skupštinskom većinom i usvojene. Dosadašnji tok obilježila je debata o utrošnji budžeta Grada Trebinja za 2019. godinu kao i neslaganje pozicije i malobrojne opozicije u pogledu rada gradskog Štaba za vanredne situacije. Pred odbornicima Skupštine Grada Trebinja je još tridesetak tačaka Dnevnog reda.

Nakon pauze izazvane pandemijom virusa korona, održana je sjednica Skupštine Grada Trebinja na kojoj će se raspraviti o ukupno 46 tačaka Dnevnog reda. Na početku sjednice prisustvovalo je 24 odbornika, a predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak rekao je da su odsustvo unaprijed najavili odbornici Vaso Mijanović i Goran Vukoje. Nakon što je usvojen Dnevni red i dodatak od 6 tačaka, koje je predložio gradonačelnik Mirko Ćurić, uslijedila su odbornička pitanja. Na pitanje odbornika Saše Borjana vezano za održavanje Samita energetike u Trebinju, koji je održan isti dan kada je u Banjaluci zabilježen prvi slučaj korona virusa, a po informacijama kojima raspolaže Borjan, među prisutnima na Samitu bilo je i onih kod kojih je kasnije uočeno prisustvo virusa COVID-19, gradonačelnik Ćurić je reagovao svrstavši Borjana u onih, kako on kaže, 5% neodgovornih za vrijeme pandemije.

”Stvarno imam potrebu da odgovorim gospodinu Saši Borjanu na postavljeno pitanje o održavanju Samite energetike u Trebinju i ne mogu da vjerujem da nakon toliko vremena uvaženi doktor nešto ovako prokomentariše. Ja insistiram da se u narednom periodu, što prije, dostavi spisak imena svih zaraženih sa Samita energetike. To je, vjerujte, jedan Samit koji je održan na vrhunskom nivou, na ponos, ako je sreće, svih nas. Samit je ocijenjen najvisočijim ocjenama, a sa organizacijom je počeo prije godinu dana. Šta smo trebali? Da zatvorimo hotele u momentu kada smo tog dana dobili informaciju da je prvozaraženi u Banjaluci. Je li treba da detaljišemo, kad smo se već dotakli pandemije, o ponašanju lično vas i određenih pojedinaca koji ste u onom procentu od 5% onih koji nisu poštovali mjere. Doći će vrijeme da i o tome pričamo, nema potrebe da licitiramo, hvala svim onim građanima Trebinja, a njih je, vjerujte, 95% koji su poštovali mjere, a neka je na sramotu onima koji nisu poštovali mjere i koji se nisu nalazili na mjestima na kojima su trebali, u vrijeme kada im je to bilo određeno.” – rekao je gradonačelnik Ćurić, ponovo pokrenuvši priču o spisku koji je osporen od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Kako je vrijeme za odborničke reakcije na postavljena pitanja bilo završeno, odbornik Borjan nije replicirao gradonačelniku Ćuriću.

Mirjana Ratković, odbornik Srpske demokratske stranke, komentarišući Pravilnik o dodjeli stipendija, ukazala je na neke nedostatke i nejasnoće vezane za dodjelu istih, a Zoran Milošević je odgovorio da smatra da je Pravilnik dobar i da ga treba pažljivo pročitati. Mirjana Ratković se usaglasila sa Miloševićem u pogledu bodovanja i davanja prednosti djeci bez roditelja, smatrajući da ipak kategorije treba odvojiti i posebno sagledati uspjeh i kućnu situaciju.

Govoreći o situaciji u Trebinju i podatku da se trenutno na Birou za zapošljavanje nalazi svega 2000 lica, što su iz reda opozicije pripisali i značajnom broju Trebinjaca koji su zaposleni u Dubrovniku, odbornik Gordan Mišeljić je rekao da je naša realnost razlika u standardima.

”Konobar u Dubrovniku ima veću platu od mene koji sam direktor HET-a, to je naša realnost.” – rekao je Mišeljić.

Komentarišući rad prethodne vlasti koju je činila sadašnja opozicija, kada je gradonačelnik bio Slavko Vučurević i sadašnje, ispred opozicije je poručeno da svaka vlast ima dobre i loše strane. O tome je govorio Borivoje Ninković, istakavši da ne prihvata da su neke prethodne vlasti bile loše, a ova dobra.

”Ne mogu da prihvatim da je prošla vlast bila apsolutno loša, a ova apsolutno dobra. Svaka je imala grešaka i dobrih strana i to treba prihvatiti tako kako jeste.” – rekao je Borivoje Ninković, odbornik Srpske demokratske stranke.

Raspravljajući o izvještaju o izvršenju budžeta za 2019. godinu, odbornik nedavno osnovanog ”Poligrafa”, Zoran Anđušić, rekao je da budžet nije dobro planiran.

”Šestog decembra 2018. godine usvojili smo budžet za 2019. godinu u iznosu od 27.887.000 KM, a 23.5. 2019. godine usvajamo odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, uz obrazloženje nadležnih da je HE ”Plat” u prekidu i da nema dovoljno sredstava da se započeti projekti nastave. Rebalans budžeta usvajamo 7. avgusta 2019. godine, dakle sa tim kreditom, budžet je iznosi 32.361.000 KM. Tada je najavljivano da je to istorijski budžet, najavljena su istorijska kapitalna ulaganja, a tada sam, koliko se sjećam, rekao da je to preambiciozno i zaista je ispalo da jeste. Šta se desilo pa imamo deficit od preko 2 miliona maraka i da su kapitalna ulaganja manja, kako je ovdje iskazano, za 30%? Ovo piše u izvještaju, a kada malo dublje uđemo u analizu, treba da znamo da je procenat kapitalnih investicija manji jer je u ovaj izvještaj ušao projekat vrijedan 1.8 miliona KM koji nije bio predviđen budžetom za prethodnu godinu. Ukupna budžetska sredstva, odnosno prihodi za 2019. godinu su ukupno iznosila 26.387.290 KM ili 81.5% od planiranog. Gledajući tako, deficit tekućeg perioda je 2.485.779 KM, čini mi se da to nije po računovodstvenim standardima. Ako smo planirali budžet na nešto preko 32 miliona KM, oduzmemo li ono što je ostvareno, dobijemo da je manje od planiranog budžet ostvaren za 5.973.701 KM. Ako uzmemo u obzir i kreditno zaduženje od 1.8 miliona maraka, koje nije predviđeno budžetom za 2019. godinu, dolazimo do toga da su prihodi manji za 7.844.930 KM ili oko 25%. Želim da kažem da je ovo izuzetno loše planiran budžet. Pored objektivnih poteškoća, želim da apostrofiram slabost stručnih službi Grada Trebinja da na ovako loš način formiraju budžet. Navešću gdje su najveća odstupanja u tom planiranju, neporeski prihodi manji su za 4.2 miliona maraka, prihodi od uređenja gradskog građevinskog zemljišta manji su za 3 miliona i tako dalje.” – rekao je Anđušić.

Komentarišući deficit budžeta, o kojem je govorio odbornik Zoran Anđušić, gradonačelnik Ćurić je naveo da deficit iznosi 2.1 milion a ne 2.47 milona KM, kako je naveo Anđušić.

Zbog velikog broja tačaka Dnevnog reda, očekuje se da će današnja Sjednica biće nastavljena i sutra, kada će biti usvojene i preostale tačke Dnevnog reda.

Igor Svrdlin

 

68 Shares
68 Shares
Copy link