Početna  /  Muriz Memić: 7. juna prestaje amnezija Alise Mutap
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Muriz Memić: 7. juna prestaje amnezija Alise Mutap

Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je sve prijedloge Tužilaštva BiH u ponovljenom suđenju Zijadu Mutapu i drugima zbog prikrivanja dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića. Vijeće je prihvatilo reprodukciju svjedočenja Irhada Kosa, a na narednom ročištu zakazanom za 7. juni biće saslušali Hamza Žujo i doktor Kemal Dizdarević.

Otac ubijenog Dženana Memića – Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget zadovoljni su današnjom odlukom Apelacionog vijeća suda BiH.

“Prvo moram reći osjećam se dobro pa kako god to ko shvatio. Imam puno povjerenje u rad Tužilaštva i Suda BiH”, rekao je otac ubijenog Dženana – Muriz Memić.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da određene službe vrate izbrisani snimak sa nadzorne kamere, Memić je rekao da će osoba odgovorna za brisanje snimka morati krivično odgovarati.

“Što se tiče brisanja snimka, davno smo znali – 2016. da je namjerno obrisan i da neko mora odgovarati. Ovaj momak što će odgovarati za druge, to je njegov problem. Dakle, bio je spreman to uraditi, neka sada odgovara. Donijeli su idiotski snimak iz 2013. da Sud uvjere kako je loša rezolucija. To nema veze sa 2016. godinom. Ja mislim evo 7.6. da konačno prestaje amnezija, da prestaju laži Alise Mutap. Da prestaje kriminal Dalide Burzić i Sabine Sarajlije koje su bile sve spremne to uraditi”, rekao je Memić.

Memić: 7. juna prestaje amnezija Alise Mutap

U prvobitnom postupku u kojem su optuženi oslobođeni krivice, sudija Branko Peruć bio je protiv svjedočenja doktora Dizdarevića na čijem svjedočenju porodica Memića insistira.

“Znate da sudija Branko Perić nije dozvolio svjedočenje doktora Kemala Dizdarevića, evo ovaj Sud (Apelaciono vijeće) je imao sluha i dozvoliće svjedočenje. Čućemo, znamo njegov nalaz iz 2016., znamo da je ta amnezija bila potreba Dalide Burzić. Taj dan ćemo saznati da to nije tako, da Alisa nikad nije imala amneziju. Nikada je nije imala. Sve moje patnje i osma godina hodanja po sudovima je zbog laži Alise Mutap. Ona je rame uz rame bila sa Dženanom, to joj neće proći. Imam još snage, izdržaćemo i ovo. Mogu joj poručiti da opet obuče tene jer sa prestankom amnezije ide, sigurno, drugi postupak za Alisu Mutap. To joj obećavam”, poručuje Memić.

Feraget: intenzivirana istraga o ubistvu Dženana Memića

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kaže da je osim istine i pravde, ovaj slučaj bitan i zbog vraćanja povjerenja u pravosudne institucije, te vraćanja dostojanstva profesiji policajca, tužioca i sudije.

“Za sve to bih učinio odgovornim “Brankove sporedne krivce” to su policajci i tužioci koji su uništavali dokaze zbog kojih ova naša borba traje već osam godina. Ti sporedni krivci su glavni krivci za to što ne znamo kakav je sadržaj uništenih snimaka video nadzora. Tražiti dokaze o tome šta se nalazi na video snimcima koji su uništeni bi bilo isto kao kad biste vještačili oružje koje je neko sakrio ili neko ga bacio. Dakle možete pretpostaviti šta sadrže snimci, ali ste dokazali da su oni uništeni zbog ljudskog faktora. Teza odbrane je bila da je to nestanak struje i Tužilaštvo je uspjelo dokazati uz izuzetno vještačenje i angažman gospodina Irhada Kosa da nestanak struje ne uzrokuje brisanje snimaka videonadzora”, rekao je Feraget.

Uvijek morate voditi računa da dokazivanje neke okolnosti ne vršimo samo nalazom vještaka nego čitavim nizom dokaza, pojasnio je Feraget.

“I zato je propisana obaveza suda da analizu dokaza vrši na način da analizira svaki pojedinačni dokaz, ali u vezi sa svim ostalim dokazima. O petooptuženom Muameru Ožegoviću i dokazima koji ga terete imali smo priliku slušati u prethodnom glavnom pretresu. Što se tiče Alise Mutap ne bih prejudicirao, ali smatram da boljih stručnjaka od Kemala Dizdarevića, Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje mi nemamo”, dodao je Feraget.

Pojašnjava da je oslobađajuća presuda koja je ukinuta 23. marta pala zbog bitnih povreda, ali da bi sasvim sigurno pala i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Pala bi i zbog pogrešne primjene materijalnog prava. Upravo zbog toga je dragocjeno objašnjenje koje smo čuli na prošlom pretpretresnom ročištu a koje je upućeno i onima koji nisu pravnici da nije moguć odustanak od optužnice u situaciji kada suđenje ide iznova. Dakle, u ovoj situaciji očigledno je da je Vijeće odlučilo da se pretrese kompletan predmet na način da se ponovo pozovu vještaci Žujo i Kučukalić i da se sasluša Kemal Dizdarević čime će odbrani biti omogućeno da ponovo iste ispitaju da eventualno ukažu na neki drugačiji zaključak”, mišljenja je Feraget.

On, kao i Muriz Memić, vjeruje u Sud i Tužilaštvo BiH.

“Dženan Memić je ubijen, a otac zaslužuje istinu o tome ko su Brankovi sporedni krivci, ali i o tome ko su ubice Dežana Memića. Istraga još traje. Podizanjem optužnice u bilo kojem predmetu ne prestaje istraga. Podizanjem optužnice tužioci ne završavaju istragu jer moguće su nove situaicje, nove dokaze. Eventualna rekonstrukcija snimaka bi nas dovela u poziciju da znamo šta se dešava na snimcima, a ovdje se sudi ljudima za brisanje tih snimaka. Tako da, ključno pitanje nije da li će biti rekonstrukcije, to ostavljam tužilaštvu koje očigledno vrši provjeru i tih okolnosti”, kaže Feraget.

Novinarima je kazao i kako je intezivirana istraga o ubistvu, pa se u slučaju ubistva Dženana Memića vode dva paralelna predmeta.

Naredno ročište u predmetu protiv Zijada Mutapa zbog prikrivanja dokaza biće održano 7. juna.

Izvor: BUKA – Slađan Tomić

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap