Početna  /  MUP RS pokrenuo istragu slovenačkih firmi u Banjaluci
Republika Srpska

MUP RS pokrenuo istragu slovenačkih firmi u Banjaluci

Nakon što je Poreska uprava Slovenije pokrenula istragu poslovanja fantomskih preduzeća koja su njeni državljani osnovali u Banjaluci, priča portala CAPITAL privukla je pažnju i nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Naime, kako je za naš portal potvrđeno iz Policijske uprave Banjaluka, banjalučka policija istražuje informacije.

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, već preduzimaju određene operativno – taktičke mjere i radnje u vezi vaših navoda.  O svemu učinjenom javnost će biti blagovremeno obavještena”, poručili su iz ove Policijske uprave.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka kažu da se oni uključuju u istragu kad postoji saznanje da je počinjeno neko krivično djelo.

Ovo Tužilaštvo je do sada u više navrata pokretalo istragu na osnovu medijskih tekstova, što će činiti i u buduće kada iz tih tekstova budu proizilazili osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo”, poručili su oni.

Poreska uprava: Srpska je primamljiva za firme

U Poreskoj upravi Republike Srpske za sada ne otkrivaju da li će djelovati, te poručuju kako oni kontrolišu plaćajne poreskih obaveza, bez obzira ko je osnovao preduzeće.

Smatraju da je ova pojava rezultat konkurentnosti poreskog sistema u RS i niskih poreskih stopa, koje su među najnižim u Evropi, zbog čega je Srpska za mnoge primamljivo mjesto za započinjanje biznisa.

Prema njihovim riječima, još je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka.

Pošto je većina poreskih obveznika koje pominjete osnovana u prošloj i početkom ove godine, obaveza podnošenja godišnjih poreskih prijava je bila 31. mart 2020., ali je taj rok pomjeren na 30. april, dok su rokovi za plaćanje poreskih obaveza pomjereni na 30. juni, a sve zbog pandemije korona virusa. S tim u vezi, još uvijek ne raspolažemo podacima o poslovanju tih firmi u prošloj godini, a informacije kojim raspolažemo pokazuju da se ti poreski obveznici pretežno bave djelatnostima posredovanja u trgovini, PR-om, savjetovanjem, računarskim programiranjem i drugim djelatnostima”, kazali su iz Poreske uprave Srpske.

Napominju da sa Poreskom upravom Slovenije ostvaruju međusobnu razmjenu podataka, koja se pretežno odnosi na izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

U komentaru na naša pitanja, Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske poručuju da su svi investitori dobro došli, ukoliko posluju u skladu sa zakonima i propisima.

Republici Srpskoj su potrebna strana ulaganja i koristimo sve raspoložive kapacitete za privlačenje stranih ulaganja, a posebno onih koji utiču na naučno-tehnološki razvoj, zapošljavanje posebno mladih i podstiču izvoz. Ukoliko postoji određena sumnja u zakonitost rada pojedinog privrednog subjekta, institucije u sistemu, u sklopu svojih nadležnosti, istražuju i utvrđuju navodne inkrimisane radnje”, saopštili su iz ministarstva.

Fantomsko poslovanje

Podsjećamo, kako je CAPITAL nedavno objelodanio, državljani Slovenije su u protekle dvije godine u Banjaluci otvorili preko 200 fantomskih preduzeća sa ciljem da preko Srpske izbjegnu plaćanje visokih poreza u Sloveniji i tako sačuvaju novac.

Preduzeća nemaju broj telefona, elektronsku poštu, a na adresama na kojima su registrovana ne postoje njihova predstavništva ni kancelarije što ukazuje na to kakve su njihove poslovne ambicije.

Pri registraciji  je u većini slučajeva posredovao Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen i savjetnik Janeza Janše, premijera Slovenije.

Nakon našeg teksta, istragu je otvorila Poreska uprava Slovenije.

Izvor: Capital

2 Shares
2 Shares
Copy link