Početna  /  Može li se otvoreni sukob Ujedinjene Srpske i SNSD-a iz regije Birač “preliti” i na viši nivo?
Izdvajamo Teme i komentari

Može li se otvoreni sukob Ujedinjene Srpske i SNSD-a iz regije Birač “preliti” i na viši nivo?

Nenad Stevandić i Milorad Dodik
Početne trzavice u regiji Birač između Ujedinjene Srpske i SNSD-a, partija koje su u partnerskim odnosima na nivou Republike Srpske, posljednjih dana imaju tendenciju da pređu u otvoreni sukob.

Predstavnici partije Nenada Stevandića iz pomenute regije poslali su medijima saopštenje u kojem su otvoreno prozvali SNSD-ovo rukovodstvo u sedam opština regije (Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Osmaci, Vlasenica, Šekovići i Milići), u kojima su se našli na suprotnim stranama kada su u pitanju skupštinske većine u lokalnim parlamentima.

Narušeni odnosi

Opštinski odbori SNSD-a su u skoro svih sedam opština napravili koaliciju sa SDA, SDS-om i DNS-om i time narušili sopstvene principe i zalaganja, ali i koalicione dogovore sa većinom stranaka, a posebno Ujedinjenom Srpskom na regiji Birač. Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovdje riječ o samovolji određenih lokalnih funkcionera SNSD-a ili je u pitanju stav vrha stranke, da im partneri budu SDA, SDS i DNS, a u Srebrenici se poziva na srpsko jedinstvo? Kako bi bilo da Ujedinjena Srpska naruši koalicioni dogovor i sklopi nove skupštinske većine, kao na primjer u Banjaluci, i svim ostalim opštinama gdje je skupštinska većina na vagi”, upitali su lokalni predstavnici Ujedinjene Srpske.

Predstavnici Regionalnog odbora Ujedinjene Srpske izborne jedinice sedam regije Birač zatražili su hitnu sjednicu Predsjedništva ove stranke, kao i sjednicu Glavnog odbora.

“Potrebno je da analiziramo ovakve pojave i samovolje svih koalicionih partnera koji čine većinu na nivou BiH, Republike Srpske, kao i većine na lokalnim zajednicama Republike Srpske”, poručili su u saopštenju.

Bratunac kao tačka sukoba

Dok u većini opština sukob dvije partije ne prelazi lokalni nivo, oko političke situacije u Bratuncu reagovao je nedavno i sam predsjednik US Nenad Stevandić, koji je tražio uključivanje samog vrha SNSD-a na čelu sa Miloradom Dodikom.

Pres o Bratuncu

Ujedinjena Srpska smatra nedopustivim da se u Bratuncu formira nova skupštinska većina, u koju je, uz SNSD i DNS uključena i SDA, te poziva vrh SNSD-a da se izjasni da li je upoznat o tim dešavanjima”, rekao je Stevandić te dodao da je neugodno iznenađen takvim postizbornim raspletom.

Potpredsjenik US Milan Petković je tada upitao da li je ta politika stav samo lokalnog SNSD-a u Bratuncu, ili i vrha najveće partije u Republici Srpskoj.

“SNSD je sa Ujedinjenom Srpskom i drugim srpskim partijama u Bratuncu formirao većinu, to je bila koalicija okupljena oko ideje 9. januara. Za načelnika je izabran Srđan Rankić i nakon izbora je formirana srpska skupštinska većina, dok je kasnije SNSD formirao novu skupštinsku većinu sa SDA i DNS-om”, poručio je Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Radojica Ćelić

Jaz u Stanarima

Inače, ove dvije partije su na suprotnim stranama i u opštini Stanari, gdje je u trci za načelnika u direktnom “okršaju” sa SNSD-ovim kandidatom pobijedio kandidat Ujedinjene Srpske Radojica Ćelić.

On u predizbornoj kampanji nije birao riječi te je obećavao biračima da će prethodno SNSD-ovo rukovodstvo, koje je bilo na čelu najmlađe opštine u Srpskoj, redom završiti u zatvoru.

Koliki je animozitet između ovih partija u Stanarima pokazalo je i formiranje skupštinske većine nakon prošlogodišnjih izbora gdje su u vlast ušle sve partije osim SNSD-a, koji je ostao usamljen u opoziciji, iako je pojedinačno osvojio najveći broj mandata.

Poruka vrha stranke

Iz današnje izjave Ujedinjene Srpske iz regije Birač možemo konstatovati dvije stvari, poručuje za Moju Hercegovinu politički analitičar Velizar Antić.

Velizar Antić

“Prva je ta da US pravi na neki način odstupnicu i moguću konekciju prema opozicionom bloku u Republici Srpskoj. Pošto ovako nešto ne mogu da urade u Banjaluci i ne mogu da se direktno suprotstave SNSD-u i većini u kojoj su trenutno i oni, izabrali su upravo izbornu jedinicu koja je dovoljno daleko od Banjaluke da ne bi izazvala previše talasanja u javnosti, ali su nedvosmisleno poslali poruku vladajućoj većini da bi mogli da promijene stranu i na samom nivou Republike Srpske”, ističe Antić.

On kaže da ovakve izjave iz regije Birač ne bi mogle da se pošalju u javnost da one nisu usaglašene sa centralom stranke u Banjaluci, što jasno ukazuje, tvrdi Antić, da US na određeni način ucjenjuje vladajuću većinu.

“Druga konstatacija se tiče pogrešne strategije Milorada Dodika od prije nekoliko godina, da što više fragmentira političku scenu u Srpskoj i da na taj način stvori nekoliko malih političkih partija koje na nivou Republike ne bi prelazile pet do šest odsto glasova u biračkom tijelu i koje bi on mogao u potpunosti da kontroliše. I ta strategija se u početku činila kao jako dobra i sve je odlično funkcionisalo”, kaže naš sagovornik.

Međutim, dodaje on, vremenom su ove male političke partije ojačale i u ovom trenutku su one te koje imaju ucjenjivački kapacitet da napuste vladajuću koaliciju.

Tako da se ova strategija SNSD-a na duže staze pokazala kao velika greška koja ih u velikoj meri može koštati i gubitka vlasti. Zašto je to tako? Vi ste u prethodnom periodu imali tri političke partije (SNSD, DNS i SP) koje su mogle jako lako da se dogovore. Nakon što je Dodik razbio prvo DNS a zatim i SP i nakon što je uticao na formiranje US, kao i na prelazak NDP-a u vladajuću većinu, vi ste imali situaciju da je u jednom trenutku, do izlaska DNS-a, u vladajućoj većini učestvovalo sedam političkih partija. Očigledno je da sve one nisu mogle da zadovolje svoje interese u toj gužvi i počela je da se kruni koalicija”, zaključio je Antić.

Trzavice neće eskalirati

Politikolog Darko Kuzmanović ističe za portal Moja Hercegovina da se na političkoj sceni Republike Srpske već duži period ne može sa sigurnošću reći ko sa kim sarađuje i kakvi su odnosi između pojedinih partija.

Darko Kuzmanović

„Postoji toliki broj isprepletenih koalicija, preletača, koji ako su jednom promijenili stranački dres neminovno je da će to uraditi opet, samo se postavlja pitanje kada i u kojoj opštini će se to desiti. Ako postoji dobar odnos na nivou stranačkih vrhova ili predsjednika stranaka, to ne mora da znači da će oni moći iskontrolisati aktivnosti pojedinaca na lokalnom nivou. To će uskoro uzrokovati odlazak velikog broja članova stranaka vladajuće koalicije, nezadovoljnih vlastitim položajem u stranci ili zbog neispunjenih obećanja iz predizbornog perioda“, ističe naš sagovornik.

Ipak, Kuzmanović procjenjuje da lokalni sukobi SNSD-a i Ujedinjene Srpske neće ugroziti saradnju stranačkih vrhova, prije svih lidera Nenada Stevandića i Milorada Dodika.

Definitivno će i dalje dolaziti do sukoba na lokalnom i regionalnom nivou kada su u pitanju stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji na nivou Republike Srpske, ali teško je zamisliti scenarij po kojem bi Ujedinjena Srpska i Nenad Stevandić podržali nekog kandidata koji ne dolazi iz vladajuće koalicije. Partije koje se nalaze u vladajućoj koaliciji žele da očuvaju vlast na sljedećim izborima, pozicije na kojima se nalaze te ogromnu količinu kapitala koji je stečen za cjelokupni period njihovog vladanja u Republici Srpskoj, zbog čega ne očekujem nova istupanja iz vladajuće koalicije ili otkazivanja podrške određenim kandidatima vlasti, npr. Miloradu Dodiku“, ističe Kuzmanović za naš portal.

On dodaje da će se turbulencije koalicionih partnera nastaviti na lokalnom nivou, ali i da će se sve smiriti kako se budu približavali izbori 2022. godine.

Ognjen Tešić

4 Shares
4 Shares
Copy link