Početna  /  Mostarski Velež danas slavi 95. rođendan
Hercegovina

Mostarski Velež danas slavi 95. rođendan

Fudbalski klub Velež danas proslavlja vrijedan jubilej. Riječ je o 95. klupskom rođendanu. Ponos Mostara nastao je na današnji dan 1922. na poljani u Sjevernom logoru na inicijativu mostarske radničke klase.

FOTO: Fokus.ba

Od tog dana do danas Veležov rad je zakratko prekidan tokom Drugog svjetskog i kasnije tokom rata 90-ih godina. Prvoligaš u Jugoligi Velež je postao 1952. i otad nikad nije ispao.

Prve utakmice igrane su na Starom igralištu, kasnije je dom bio stadion Pod Bijelim brijegom sve do  1992. Velež kao domaćin u nezavisnoj Bosni i Hercegovini igra na stadionu u Vrapčićima. Od rata do danas, Rođeni su dva puta napustili najjači rang. Nakon ispadanja 2003, Velež je društo najboljih napustio i prošle godine.

Najvrijedniji uspjesi kluba su osvajanja Kupa Maršala Tita 1981. i 1986, dok je naslov prvaka u Jugoslaviji izmakao dva puta za dlaku. Dres kluba tokom 95 godina nosile su fudbalske veličine poput Muhameda Mujića, Envera Marića, Dušana Bajevića, Franje Vladića, Vahida Halilhodžića, Blaža Sliškovića, Semira Tucea, Seada Kajtaza, Mehe Kodre, Sergeja Barbareza i mnogih drugih dugih.

0 Shares
0 Shares
Copy link