Početna  /  Mostarski satirični trio ”Onomatobleja” – U izolaciji smo i bez korona virusa (VIDEO)
Hercegovina

Mostarski satirični trio ”Onomatobleja” – U izolaciji smo i bez korona virusa (VIDEO)

Luka, Omer i Nikola su naizgled sasvim obični stanovnici Bosne i Hercegovine, tačnije Mostara. Naizgled, jer za razliku od svojih vršnjaka koji su duboko uronivši u apatiju odlučili da istu produbljuju svakodnevnim ritualima u kojima se ne događa ništa ili gotovo ništa, ova trojka okupljena pod nazivom ”Onomatobleja” bavi se ozbiljnom društvenom satirom. Prije nego što pogledate video prilog, vrijedi istaći da je isti sniman prije proglašenja izvanredno vanredne situacije proglašene uslijed pandemije korona virusa, kao i to da u prilogu neće nastupiti srpski član ”Onomatobleja” trojnog Predsjedništva jer je u vrijeme snimanja istog otišao u posjetu kod svojih, u Beograd.

U februaru 2020. godine ili koronine godine, po čemu će se ova godina sigurno pamtiti, u Mostaru smo posjetili satiričnio trio ”Onomatobleja”. Tamo zatičemo Omera Hodžića i Luku Marijanovića, bošnjačkog i hrvatskog člana ”Onomatobleja” Predsjedništva, dok je srpski član ovog satiričnog Predsjedništva, Nikola Rončević, bio u (ne)službenoj posjeti Beogradu. Sa Lukom i Omerom smo razgovarali o satiri uopšte, stanju u BiH društvu, šalama koje su ”skuplje” od nekih ostalih, kao i o njihovoj emisiji koja se emituje na Abraš radiju i radiju Otvorena mreža u okviru emisije ”Drugo ime za slobodu”.

Iako nas naše, njihove, tj. svačije vođe uporno uče da je multietničnost neodrživa, mi smo se nekako ”izborili”, našalivši se na račun međunacionalnih sukoba, a tajanstveni telefonski poziv (ni)je uticao na to… Bavili smo se i pitanjem zatvorenosti, stanjem u BiH, trendom odlazaka mladih…

Igor Svrdlin

1 Share
1 Share
Copy link