Početna  /  Mogherini: Rad na aktiviranju SSP-a počinje naredne sedmice
Bosna i Hercegovina

Mogherini: Rad na aktiviranju SSP-a počinje naredne sedmice

U Briselu je danas održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU o temi “Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja EK za 2015. godinu”. Delegaciju BiH je predvodio Denis Zvizdić koji se obratio medijima skupa sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

(Foto: N1)
(Foto: N1)

“Prije godinu dana smo imali viziju kako potaknuti reforme i napredovati na putu ka EU. Kontunirano smo zajedno angažirani u procesu tokom cijele godine uz podršku EU. Velika količina pozitivnih napora je učinjena u tom smislu što je veliko ohrabrenje i to je prepoznato od EU na sastanku koji je održan danas”, istakla je Mogherini na početku obraćanja medijima.

Dodala je da se Sporazum tek treba primjeniti, a reforme uraditi.

“Sporazum se tek treba primjeniti i reforme se moraju uraditi. To građani traže i to im treba, to sam čula od njih direktno kad sam posjećivala BiH. Rad na aktiviranju SSP-a će početi početkom iduće sedmice”, dodala je ona.

Mogherini je dodala da se zajednički rad mora nastaviti kako bi se postigli konkretni rezultati.

“Ovo je pozitivni smisao našeg sastanka danas, ali svi smo primjetili da ipak nije sve pozitivno u okruženju. Jučerašnja odluka Vlade RS da prekine saradnju mogla bi ugroziti funkcionisanje pravosuđe i vladavine zakona u BiH. Moramo potvrditi neophodnost poštivanja vladavine zakona i pozvati na održanje saradnje i dijaloga. Mi smo zajedno sa komesarom Hahnom spremni ulagati svoje vrijeme kako bi nastavili na putu reformi i rezultatima za sve ljude kako bismo omogućili BiH da postigne napredak”.

Izvor: N1 BiH

0 Shares
0 Shares
Copy link