Početna  /  Mladi umjetnici iz BiH i dijaspore organizuju ”BiH Art Forum”
Kultura

Mladi umjetnici iz BiH i dijaspore organizuju ”BiH Art Forum”

Mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine i dijaspore u partnerstvu sa ”I-platform za razvoj BiH” inicirali su prvi ”BiH Art Forum” koji će se održati u Sarajevu, 5. jula, tekuće godine, u HUB387. Cilj ovog događaja je, kako navode organizatori, osnaživanje umjetnosti kao profesije u Bosni i Hercegovini. Učešće na ovom događaju je besplatno, uz prijavu koju možete poslati putem i-platforme. Na prvom ”BiH Art Forum” predstaviće se pet najuspješnijih inicijativa iz oblasti kulture u proteklih deset godina. Saopštenje za medije organizatora ovog događaja prenosimo u cjelosti.

U Sarajevu će 5. jula početi prvi ”BiH Art Forum”, događaj koji je iniciran od strane mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, a na kojem će se predstaviti pet inicijativa koje su u proteklih deset godina uticale na najveći broj mladih stvaraoca iz oblasti kulture. Organizatori su Saopštenjem za medije najavili ovaj događaj, a mi ga prenosimo u cjelosti.

Poštovani/e,

S ponosom vam predstavljamo inicijativu prvi  BiH Art Forum koji organizuju mladi umjetnici iz BiH i dijaspore u partnerstvu sa i-platform za razvoj BiH, a koji će se održati u Sarajevu, 5. jula 2020. godine u HUB387.

BiH Art Forum osnažuje umjetnosti kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju BiH. Forum je mjesto susreta i razmjene ideja, mjesto pronalaska saradnika za razvoj različitih projekata i inicijativa. Forum je sastajanje, dijalog, povezivanje, izmjena, saradnja i angažovanost, odnosno sudjelovanje i praksa.

BiH Art Forum ima za cilj da u budućnosti izraste u najkvalitetniji kulturni događaj i platformu u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi, koja inspiriše mlade ljude da kroz umjetnost i kulturu mijenjaju okolinu u kojoj žive.

“Pokretanje Art Foruma je došlo iz moje lične potrebe da omogućim prvo sebi, a potom i drugim umjetnicima da postave pitanja. Jedno od tih pitanja je stalno prisutno u mom razmišljanju a to je: Zašto određeni ljudi uspijevaju realizovati inicijative, a zašto neki ne uspijevaju?

Od 2017. godine vodim projekt Art Centra u Gračanici, a od 2019. suosnivač sam Udruženja za kulturu Kontrast. Želim vidjeti kako se kreativnost kod mojih kolega umjetnika u BiH širi izvan ateljea, izvan lista papira, izvan institucija. Iz tog razloga, odlučila sam kreirati i pokrenuti jedan novi prostor, koji bi omogućio razmjenu znanja i iskustva, na jedan novi način. Tako je krenula priča o Art Forumu u novembru 2019. godine.“- kaže Mirela Kulović, slikarka iz Bostona.

Prvi BiH Art Forum predstaviće pet najuspješnijih inicijativa u kulturi u posljednjih deset godina. Ovom prilikom smo se fokusirali na incijative koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane. Smatramo ove inicijatore među najhrabrijima na domaćoj kulturno i umjetničkoj sceni:

 

  1. Marina Đapić predstaviće Street Art Festival Mostar;

 

  1. Aida Šarac govoriće o projektima Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH;

 

  1. Jasminko Halilović govoriće o Muzeju ratnog djetinjstva;

 

  1. Mak Hubjer predstaviće Galeriju Brodac;

 

  1. Denis Smajić i Emina Dizdarić predstaviće inicijativu Krak.

 

Dio programa prvog BiH Art Foruma biće posvećen i pobjednicima i pobjednicama kratkog filmskog takmičenja za srednjoškolce Kultura i moj grad, koje vodi student režije iz Švedske, Bahrudin Srebrenica.

Učešće na  prvom BiH Art Forumu je besplatno, a svoje mjesto možete rezervisati putem i-platforme https://www.i-platform.ch/en/events/first-bih-art-forum

 

9 Shares
9 Shares
Copy link