Početna  /  Mladen Ivanić blokirao sjednicu Predsjedništva o adaptaciji SSP-a
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Nekategorisano Republika Srpska Vijesti

Mladen Ivanić blokirao sjednicu Predsjedništva o adaptaciji SSP-a

SARAJEVO – Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), potvrđeno je za portal Klix.ba.

predsjednistvo-bih
Foto: Klix.ba / arhiv

Savjet ministara BiH usvojio je 14. juna izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima. Izvještaj je tada upućen Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja.

Ivanić tražio izjašnjenje Vlade Republike Srpske

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predložio je odmah dan poslije, odnosno 15. juna, da Predsjedništvo održi hitnu telefonsku sjednicu na kojoj bi bio usvojen izvještaj o adaptaciji SSP-a čime bi BiH ispunila važan uvjet na putu EU integracija.

No, Ivanić je ovaj zahtjev odbio uz insistiranje da se o adaptaciji SSP-a izjasni Vlada RS-a. Čović je bio protiv uključivanja entitetskih vlada, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne i kantonalne vlade te Brčko distrikt.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog da se zatraži izjašnjenje od entitetskih i kantonalnih vlada. Svih deset kantona i Brčko distrikt dali su saglasnost na adaptirani SSP, ali se još uvijek čekaju entitetske vlade. Vlada FBiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

Ali, ono što je primjetno jeste da je Vlada RS-a 10. juna jasno iznijela stav da su za ovaj entitet predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

“Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorištenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora RS, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu, odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS, moraju preuzeti kadrovi RS u Savjetu ministara BiH”, dio je iz saopštenja Vlade RS-a.

Krajnji rok – 13. juli

Takođe, još nisu jasni odnosi unutar samog Saveza za promjene. Ministar Mirko Šarović podržao je adaptaciju SSP-a, a očigledno su to učinili i drugi ministri u Savjetu ministara BiH.

Mediji u RS-u od ranije spekulišu da postoji određena vrsta sukoba unutar Saveza za promjene na relaciji Mladen Bosić – Mladen Ivanić. Također, vidljivo je približavanje Ivanića i Dodika pri čemu je Bosić, na neki način, isključen iz aktuelnih dešavanja.

BiH još uvijek nije ispunila niti jedan od dva ključna uslova za razmatranje aplikacije za članstvo u EU. Naime, mehanizam koordinacije još uvijek nije definitivno usaglašen kao ni prilagodba SSP-a.

Ključni rok je 13. juli kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU. Ako tada EU ne odgovori pozitivno na aplikaciju BiH za članstvo u EU realno je očekivati da cijeli proces integracija, zbog činjenice da nakon Slovačke predsjedavanje Evropskom unijom preuzima Malta i Velika Britanija, bude odgođen.

0 Shares
0 Shares
Copy link