Početna  /  Mitrovdan u Nevesinju: Kad rafali utihnu, ostaje samo sjećanje
Hercegovina nevesinje

Mitrovdan u Nevesinju: Kad rafali utihnu, ostaje samo sjećanje

NEVESINJE – Kad rafali utihnu ostaje samo sjećanje, sjećanje i čuvanje onoga što je ostalo. Nevesinje zna i mora da čuva, baš kao što je devedesetih znalo da čuva i sačuva istočnu Hercegovinu od istrebljenja. Rafali su utihnuli – Nevesinje je odbranjeno. Dvije decenije od rata, Nevesinjci su se sa ostatkom Hercegovine sastali da obilježe dvije udarne igle rata, dvije ofanzive koje su trebale da zbrišu Srbe iz Hercegovine, i dvije veličanstvene pobjede.

nevesinje_mitrovdan_2015_5
Mitrovdan u Nevesinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Mitrovdanske ofanzive,  12:1 u ljudstvu, neuporediva vojna sila i poraz nadmoćnijeg, podaci su koje će istorija zabilježiti, vojni analitičari istraživati, a Nevesinje pamtiti, pamtiti i obilježavati.

nevesinje_mitrovdan_2015_2
Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije

Svetu liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služio je Vladika ZHIP Grigorije uz sasluženje lokalnog sveštenstva. U svojoj besjedi Vladika se posebno dotakao onih koji su izgubili živote rekavši da nisu pali uzalud sve dok je njihov ideal živ.

“I sam sam iskusio stradanje bližnjih sa tri godine”, rekao je vladika i dodao: To me nije gurnulo ka dnu, nego ga je izdiglo i ojačalo“ kao što treba da ojača sve stradalnike, jer „čovjek ili čelovjek (Человек)  podrazumijeva onoga koji uzdignute glave kroči kroz život“, rekao je episkop ZHiP Grigorije.

Crkva je bila premala da primi sve prisutne pa se u dvorištu pristupilio rezanju slavskog kolača nakon čega su okupljeni krenuli ka Spomen kosturnici na Gvozdu. Muk, nepregledna kolona ljudi koji hrle ka spomeniku, mladi, stari, svi nose nekoga u srci i svi imaju za koga da se pomole, kome da odaju počast i puste suzu.

nevesinje_mitrovdan_2015_3

Vijence su položili predstavnici Vlade, Narodne skupštine Republike Srpske, izaslanik predsjednika Milorada Dodika, predstavnici BORS, udruženja invalida, Treći pješadijski (Republika Srpska) puk, predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, kao i predstavnici svih opština istočne Hercegovine, lokalne boračke organizacije i građani. Posebnu pažnju privukao je izaslanik Donbasa za Balkan koji je došao da oda počast postradalim Srbima i Rusima koji su krvarili za Republiku Srpsku.

nevesinje_mitrovdan_2015_7
Izaslanik Donbasa za Balkan došao je da oda počast postradalim Srbima i Rusima koji su krvarili za Republiku Srpsku (FOTO: Moja Hercegovina)

Izdvajati uvažene pojedince bilo bi neumjesno na ovakvom skupu. Uvaženi i cijenjeni bili su oni iza ograde, okupljeni građani koji su došli da, sa bolom u srcu i ponosom, odaju počast braniocima grada, od kojih neki još bezimeni počivaju tu, na par metara od njih, u kosturnici čekaju ime, prezime i opelo.

nevesinje_mitrovdan_2015_8

Nakon polaganja vijenaca okupljeni su imali priliku da pregledaju Spomen sobu i upale svijeće za postradale za slobodu.


Ljubiša Bukvić

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Da su ova trojica sa prve slike neki vojnici napravili bi drzavni udar i pohapsili ratne profitere i sve sto krade drzavu…..ali to su samo mali korumpirani stakori.

0 Shares
0 Shares
Copy link