Početna  /  Miroslav Borojević za MH: Ako se sijedi i matori političari iz opozicije ne povuku i kormilo prepuste mladima, ostaćemo u smrdljivom i mračnom začaranom krugu!
Izdvajamo Republika Srpska

Miroslav Borojević za MH: Ako se sijedi i matori političari iz opozicije ne povuku i kormilo prepuste mladima, ostaćemo u smrdljivom i mračnom začaranom krugu!

Darko Pijunović i Miroslav Borojević svojim političkim angažmanom za koji bi tačniji naziv bio građanski aktivizam, privukli su veliku pažnju javnosti, a najviše kod onih koji su duboko rezignirani društvenim stanjem u Bosni i Hercegovini. Osnivanjem Pokreta slobodnih građana (PSG) zabili su prst u oko gotovo svim onim koji u političkom smislu vedre i oblače u proteklih dvadeset i više godina. Miroslav Borojević govorio je za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ o političkoj situaciji u Republici Srpskoj, šansama za konačnu promjenu ne samo vlasti već sistema, obraćanju na konferenciji za novinare u Doboju pred ponovljene izbore, o svom viđenju opozicije i o borbi bez kompromisa koja, kako smatra, jedina može donijeti istinske promjene. Za sebe kaže da je običan čovjek, srećno je oženjen, otac troje djece.

Za početak razgovora zamolili smo Miroslava Borojevića da iznese svoje viđenje političke situacije u Republici Srpskoj. On kaže da je stanje nepromijenjeno proteklih petnaestak godina, a da su podjednako odgovorni i vlast i opozicija.

Kad sve sabereš, na sceni je jedna dobro organizovana kriminalna banda!

‘’Ne samo trenutno nego i u proteklih 15 godina, nemamo ni politiku ni političara u Republici Srskoj i Bosni i Hercegovini. To znači da je politička situacija kao ‘’veslanje naroda’’ “odlična” glumačka predstava od strane svih nama poznatih aktera, kako iz vlasti tako i iz većeg dijela opozicije. Kad sve sabereš, na sceni je samo jedna “dobro” organizovana kriminalna banda, od vrha do dna republičke vlasti i lokalnih administracija. Trenutno je stanje veoma napeto i u onoj stvari. Svi vidimo šta se dešava, svi znamo o čemu se radi. Samim tim dolazimo i do toga da je moje mišljenje po tom pitanju identično kao i kod svih časnih i poštenih građana Republike Srpske. Skraćeno i jasno, novi ljudi su rješenje za pokušaj izlaza iz ovog živog blata.’’ – smatra Borojević.

Pandorina kutija izborne krađe volje naroda je otvorena!

Godinama se, pogotovo iz redova opozicije, priziva pad SNSD-a, svaka izborna godina nosila je sa sobom obećanja da je Milorad Dodik, lider SNSD-a prošlost. Borojević, kada govori o tome koliko je moguće da se baš sljedeće godine dese te promjene, kaže da sve zavisi od izbornog zakona. Želi vjerovati da je došlo vrijeme za promjene ostavljajući istovremeno znak pitanja nad tim promjenama. Ističe da je velika pobjeda izvojevana poništavanjem izbora u Doboju čime je, kako kaže, otvorena Pandorina kutija izbornih krađa.

‘’Sa jedne strane se čini veoma blizu i želim da vjerujem da je tako, dok je sa druge pomalo i upitno. Naime, osnovni problem po meni je taj famozni izborni zakon koji je do sada očigledno odgovarao svima. Prije dvije godine, na samom početku našeg djelovanja, rekao sam da bi taj zakon, kao ključ za nastavak i uspjeh reformi cijelog sistema i društva, ustvari trebalo da bude naša misija. Pričali smo o tome gdje god bi se našli, bezuspješno pokušavali preko medija, slali signale odgovornim ljudima iz opozicije, s kim god smo sjedili to nam je bila tema broj 1. Kao što znate a zna to, ne samo i region, PSG je na našu sreću, a greškom protivnika (SNSD), kada je našim a onda i svim posmatračima iz opozicionih partija zabranjeno nadgledanje izbornog procesa u Doboju, uspio da raskrinka organizovanu kriminalnu grupu i po prvi put u istoriji poništi izbore u tom gradu, i u BiH. Znači, pandorina kutija izborne krađe i volje naroda je otvorena, i ukoliko se problemi po pitanju iste ne riješe do kraja 2021. godine, odnosno ako se odgovorni ne privedu pravdi i zakon ne promijeni, a od njega umjesto švajcarskog sira stvori neprobojna tvrđava, bojim se da bi se agonija i propast svih naroda u BiH nastavila mnogo većom brzinom nego što se može pretpostaviti. Taj sunovrat po mojoj procjeni ne bi nimalo ličio na dosadašnje stanje i mislim da se u takvom scenariju više niko, ali niko, ni u kući ni na ulici, ne bi mogao osjećati bezbjedno.’’ – kaže Borojević za MH.

Saradnja Nešića i opozicije je kilava…

Dešavanja u politici, pa samim tim i u opozicionim redovima, kaže Miroslav, ne voli mnogo komentarisati, jer, kako ističe, ne vjeruje političarima, ali je za naš magazin komentarisao dešavanja u opoziciji, tačnije dolazak DNS-a na čelu sa Nenadom Nešićem u opozicione redove.

‘’Znaš kako, šta god da se desi uvijek se i ubrzo stvori bar 5-6 razloga i scenarija vezanih za taj slučaj. Nemam običaj da puno brstim sva ta dešavanja, jer mi smo kao društvo, u takvom haosu da se malo kome može vjerovati, a političarima najmanje, bila vlast ili opozicija u pitanju. Previše im ne vjerujem da bih davao bilo kakvo mišljenje, ali ok, reći ću to u kratkim crtama. Da li PDP i SDS vjeruju ili ne Nešiću?! Kada bi to pitao i njih, odgovor bi bio upakovan u ukrasni papir sa sve mašnom na vrhu, u prevodu, blještav ali lažan. Da li sarađuju i koliko je Nešić bitan u svemu?! Mislim da je saradnja kilava i da će, ako se pojedini, od malih nogu u politici, a sada već sijedi i matori, ne povuku i kormilo ne prepuste mladim snagama, tako sve i ostati, smrdljivi i mračni začarani krug.’’ – iskren je naš sagovornik.

Kada govori o Nenadu Nešiću, kaže da će mu rado, kao građanin koji je dugo godina razočaran, dati savjet.

‘’Što se tiče Nešića, ne bih dao mišljenje, više bih onako ljudski da mu kao čovjek i u “političare” dugo razočaran građanin, dam savjet; ja znam da se sve na ovom svijetu mijenja, vjerujem da se i najveći grešnik može pretvoriti u sveca, i zaista to i biti, bez laži, skroz i do srži iskren, ali samo pod jednim uslovom, onim koji sam pored Borenovića, Šarovića i svih ostalih političara, na vlasti ili ne, rekao i njemu, “kad priznate sve svoje grijehe bogu i narodu, e tad možete i da očekujete oprost”.

Kao političare koje vidi kao najbliže ideji koju i sam zagovara, vidi trojac Vukanović-Stanivuković-Trivić. Ističe da će uskoro doći trenutak istine i da će biti jasnije ko je iskren i pošten u svojim namjerama.

‘’Našem pokretu u smislu ideja, ciljeva i vizije su najbliži oni koji su i zaslužni za to da konačno uopšte i imamo opoziciju i razloga za borbu, a to su: Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Neću reći da su drugi, tj. svi ostali sa političke scene najdalji našoj ideji, ali otprilike je tako, u 5 deka.  Sve u svemu, ono što znam je da dolazi momenat istine u svakom pogledu, a onda ćemo imati i jasniju sliku po pitanju iskrenih i časnih, pred nama je.’’ – kaže Borojević.

Govoreći o najavama formiranja nadstranačkog pokreta u kojem bi ključnu ulogu imao upravo gorenavedeni torjac, Borojević smatra da je javnost pogrešno protumačila osnivanje jednog takvog pokreta, te da je ključ da bi jedno takvo ‘’zbijanje redova’’ iskrenih opozicionara u velikoj mjeri uticalo na krucijalne, sistemske promjene.

‘’Kao prvo, nisam Ajnštajn a ni Tesla, ali jedno moram da objasnim i naglasim. Koliko ja znam, pokret je ustvari vanstranačka i nadstranačka organizacija, i zaista mi nije jasno da svi mediji i politički “potkovana” elita, i dalje ponavljaju jedno te isto ne znajući značenje same riječi pokret. Jasno je da većina novinara danas djeluje potpuno nezainteresovano za suštinu, jednostavno šalju i objavljuju ono što čuju i tjeraj dalje, ali da nam je znanje ‘’papagaj’’,  to nisam očekivao, bar ne toliko. Takav pokret, u pravom smislu te riječi, oni neće praviti i to je rečeno dva dana nakon Draškove izjave po pitanju toga, od strane svih njih, Draška, Vukana i Jelene.  PSG je u saradnji sa još nekoliko pokreta i pojedinaca, zajedno pokrenuo ideju o udruživanju svih iskrenih opozicionara još prije dvije godine, kada smo i sami zagazili u ovu političku džunglu. Za razliku od mnogih mi smo shvatili poruku u kojoj i Draško najavljuje nešto slično, te ćemo u skladu sa dešifrovanjem iste i postupiti (smijeh). Nadamo se saradnji po pitanju zajedničke borbe koja nam slijedi i u kojoj očekujemo usmjeravanje višeg cilja iznad svakog od nas.’’ – rekao je Miroslav Borojević za naš magazin.

Prave ljude na pravo mjesto pa da i nas Bog pogleda!

On ističe da je do sada sve viđeno, kada je politika u pitanju, i da jedan pokret koji dolazi iz naroda predstavlja jedinu šansu.

‘’S obzirom na dosadašnje rezultate i organizovanje opozicionih političkih partija, mislim da nam je pored toga što pokret dolazi iz naroda, jedino ta opcija i preostala. Sve je već viđeno, osim ovog projekta.’’

Borojević dodaje da je sličnih pokreta bilo u zemljama regiona i naglašava da je za zdravo funkcionisanje takvog vida građanskog djelovanja potrebno analizirati dobronamjernost svih onih koji bi željeli učestvovati u tom udruživanju snaga.

‘’U Srbiji i Hrvatskoj smo takođe imali pokušaje koji su se, nažalost, zbog pogrešnih odabira i raspali. Zato je bitno da se prilikom udruživanja, a to je ono što već radimo, sve provuče kroz skener, CT, magnet, pa tek onda odluči da li je roba kvarna ili ne, spremna za upotrebu ili ne. Tako da ne vidim ništa što bi se eventualno moglo izgubiti u realizaciji zamišljenog, u odnosu na dobitak.’’ – kaže Borojević.

O tome da li Pokret slobodnih građana vidi kao važnog činioca eventualnih promjena, Borojević kaže:

To je već pitanje za Soroša, šalim se naravno. Da, vidimo se onako kako smo to i zamislili na samom početku, kao jednu sigurnu i nadasve čvrstu kariku u lancu pomoću kojeg ćemo zajedno sa nama sličnima 2022. godine donijeti promjene, a tada sa novim rukovodstvom svi napokon prodisati punim plućima. Šta onda?! Recepte imamo sa svih strana, nema tu puno mudrovanja. Prave ljude na pravo mjesto, pa i nas Bog da pogleda.

Ovo je priča koja traži razum!

Borojević na pitanje vezano za širenje PSG-a van granica Doboja te nastupanju na sljedećim Opštim izborima koji će se održati naredne godine, kaže da tajva ideja postoji i da se na realizaciji iste već radi.

‘’Naravno, radimo na tome da se svijest probudi, da za početak privučemo mlade ljude koji imaju želju i volju za boljom budućnošću, ostankom i opstankom svih stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjeru i naciju. Ovo je priča koja traži razum, društveno odgovorne i hrabre ljude, one koji vjeruju u bolje sutra i sebe prvenstveno. Samo tako možemo uspjeti, nikako drugačije, kome to nije jasno, nemamo o čemu ni razgovarati. Mi smo dokazali da se sa veoma malo novca, srcem, može uraditi mnogo. Oborili smo izbore u Doboju. Uradili nešto što niko nije mogao ni da sanja a kamoli zamisli. Pokazali smo našu odlučnost mnogo puta i naravno da samo udruženim snagama možemo sve, to je taj plan, a i moto.’’ – kaže Borojević.

Istina je takva da je opozicija zapravo i veći krivac od vlasti…

Neizostavna tema ovog razgovora sa Miroslavom Borojevićem bilo je njegovo obraćanje na konferenciji za medije koju je održala opozicija povodom ponavljanja izbora u Doboju. Njegove riječi su mnogi nazvali antologijskim, a Borojević skromno kaže da je to on i da je njegov iskren nastup zasmetao liderima opozicione trojke SDS-PDP-DNS, ali da ga je većina članstva ovih partija podržala.

‘’Mnogo ljudi je reagovalo pozitivno. Svi smo zaboravili kako izgleda kada neko govori istinu i iskreno, u brk, bez straha i uvijanja. Zbog toga je taj govor sa press-a i oduševio ljude, a to sam bio samo ja. Istina je takva da je opozicija ustvari i veći krivac od vlasti kada je riječ o izmjeni izbornog zakona i situaciji uopšte. Neki od opozicionara su stvorili ovakav sistem, i već dugo, zbog benefita, nesposobnosti ili manje odgovornosti, čuče u mraku, i eventualno ponekad, radi reda, izađu na male ekrane i prosipaju demagogiju začinjenu raznim mukama ovog naroda. Jedan od razloga našeg pojavljivanja u politici je upravo i taj, lažni patriotizam postojećih partija, vođen praznim i šupljim obećanjima, a za dobru lovu. Pored toga što je narod pozitivno komentarisao moj govor, isto se moglo čuti i od većine članstva iz SDS, PDP i DNS, ali ne i od njihovih šefova, kojima je to bio ogroman šok. Svi oni su navikli na dogovore, kompromise, kupovinu i prodaju,  na klasično političarenje protiv kojeg se mi ustvari i borimo, što je i bio razlog njihove ljutnje i bijesa.’’ – iskren je Borojević.

Ovo ovako više ne može ni milimetra, svima je ovaj cirkus dozlogrdio, i to je i bila moja poruka “DOSTA JE”! Ljudima su lanci oko vrata sve teži i teži, narod se guši i čeka da se koliko još juče, nešto desi po pitanju istine, slobode i pravde koja im je oduzeta od strane političara, svjesno a zbog nas, naroda.

Nema partije koja nije pokušala uticati na nas!

Borojević našim čitaocima otkriva da je PSG imao brojne ponude za priključivanje nekim od partija, kako onim iz opozicije, tako i vladajućim.

‘’Kada smo kod istine, vaši čitaoci i cijela nacija mora da zna još neke detalje koji su se dešavali na našem putu, od pojavljivanja PSG pa sve do izbora. Naime, još 2019. godine smo imali ponudu da preuzmemo PDP u Doboju, a prošle 2020. godine to isto nam je nudio i SDS. To je naravno za njih bilo neočekivano, zar da neko odbije ponudu takvih “giganata”! Zbog toga nikad nismo imali kontakt i razgovore sa vrhom tih partija, jer imamo stav i svoje ja. Nema partije koja nije pokušala da utiče na nas, iz vlasti i iz opozicije, na ovaj ili “onaj” način. Nuđeno je sve i svašta. Između ostalog i ostalih, “iskusni” Srđan Todorović iz Socijalističke partije nam je “jaranski”, pred ponovljene izbore nudio “pomoć” kroz plaćanje kirije za naše prostorije, prevoz i smještaj naših posmatrača, naših prijatelja iz Banjaluke, što smo naravno uz riječ hvala, i odbili. Ja prosto nisam čovjek sa kojim ćete političariti zarad ličnih poena. Sve što nije ispavno i po bogu, ja ću da kažem javno, koliko god da košta neka košta, mene ili prozvane. Bilo je tu svega i svačega, ali smo svojom čvrstom vjerom i sa ubjeđenjem da radimo ispravne stvari, uspjeli da sačuvamo kurs i krčimo teže odabrani put kojim idemo i dalje i do kraja.’’ – otkriva Borojević brojne pokušaje ‘’kupovine’’ Pokreta slobodnih građana.

Kada jednom pređemo taj ‘’most’’ i pronađemo svoje ja, nema tog bića na Zemlji koje će nas natjerati da radimo protiv svoje volje!

Na proteklim, ponovljenim izborima u Doboju, Pokret slobodnih građana nije prošao census. Borojević kaže da nije razočaran smatrajući da je ideja PSG-a prepoznata ali da mnogi u strahu još uvijek ne smiju podržati njihov rad i ideje.

‘’Doboj nas je prepoznao ali mu strah od nekoliko lokalnih šerifa brani da to i pokaže u punom kapacitetu. Pored toga što smo imali malo vremena, drugo ime “Narodni pokret Banjaluka zove” pod kojim smo izašli na izbore, male resurse za razliku od protivničkog višemilionskog uloga, pa sve do prijetnji i ucjena prema građanima, koje su još uvijek jače od one strane mozga koja donosi odluke samostalno i u korist svih a ne samo jedinke, mi smo uradili mnogo i zadovoljni smo postignutim rezultatom. Znam da je teško preći taj most kako bi pronašli sebe i svoje ja, svi smo bili u takvim situacijama, ali kada jednom to uradite i spoznate moć u sebi, nema tog bića na planeti Zemlji koje će vas natjerati da radite protiv svoje volje. Za razliku od ćutanja, borba uvijek ima smisla. Kada čovjek odustane od nje, to je znak da je odustao od sebe, pokoljenja, prijatelja i ljudi uopšte. Zato, nema povlačenja i nema predaje!’’ – kaže Borojević za MH.

Da li će doći do istinskih promjena ili ‘’kozmetičkih’’ promjena u kojima se ništa neće promijeniti sem vladajuće garniture?

‘’Mislim da postoje ljudi koji su spremni i odlučni da ovo društvo povedu u bolju budućnost. Neki su dobro vidljivi, a neke ćemo, ako ne skontaju sami potrebu da se aktivnije i iskreno žrtvuju za svoj narod, ili natjerati ili politički i društveno, ni manje ni više, sahraniti. Na njima je da odluče, ja lično nemam problem s tim.  Koliko se da vidjeti, što se tiče kompromisa o pomenutim a i ostalim bitnim stvarima, mislim da na njega ne treba da pristane bilo ko iz opozicije, a najmanje, i tako se i nadam da će ostati, Vukanović, Stanivuković i Trivić. To je slika koju imamo sad, što naravno ne znači da takvih ljudi neće biti još više u ovom trenutku.’’ – ističe naš sagovornik.

Rješenje smo mi – narod!

Za kraj razgovora, kao poruku građanima, naš sagovornik kaže da je pravo vrijeme da se narod suprotstavi retorici koja traje dvije decenije.

‘’Retorika koja traje 20 godina je totalno pogrešna i u ovom momentu previše smiješna. Vrijeme je za pokazivanje i zubi i dupeta čitavom političkom nebu Bosne i Hercegovine, jer bez toga se ništa neće mijenjati. Rješenje smo samo i jedino mi – narod!’’ – kaže za kraj razgovora Miroslav Borojević.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap