Početna  /  Ministar Crnadak korača u zabludi: Koji napredak i sa kojim rezultatima BiH ide ka EU?
Teme i komentari

Ministar Crnadak korača u zabludi: Koji napredak i sa kojim rezultatima BiH ide ka EU?

Nakon uspješne posjete Turskoj, gdje je razgovarao sa tamošnjim visokim državnim funkcionerima, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak odlučio je da javnosti predstavi zaključke Izvještaja Evropske Unije (EU) o BiH.

igor_crnadak2_mojahercegovina
Igor Crnadak (FOTO: Moja Hercegovina)

Piše: Slobodan Golubović

Crnadak je apostrofirao dobre rezultate u pogledu ekonomskih reformi na svim nivoima (BiH, FBiH, RS, kantoni), a budući da je on, prema  zvaničnoj biografiji dostupnoj na internet stranici Savjeta ministara BiH, diplomirani ekonomista nema razloga da ne vjerujemo u njegove tvrdnje. Međutim, postoje najmanje dvije stvari u ovoj oblasti, koje može primijetiti i najobičniji laik, a to je smanjen osjećaj ekonomske sigurnosti građana i propast dvije velike banke u Republici Srpskoj (Bobar Banka i Banka Srpske), pa bi gospodin Crnadak trebao približiti građanima rezultate reformi kojima se hvali.

Ministar evidentno nije čovjek koji stanje predstavlja ružičastim, pa tako ističe upozorenje EU da u BiH nema napretka u borbi protiv korupcije i da se bilježi nazadovanje u pogledu medija. Da Crnadak nije član Savjeta ministara BiH već godinu i sedam mjeseci razuman građanin bi pomislio da je izabran prije par dana, te da najavljuje odlučan obračun sa korupcijom i drugačiji odnos prema velikim i malim medijima. Budući da je Savjet ministara, čiji je sastavni dio Savez za promjene (SzP) koga Crnadak predstavlja, izabran 31. marta 2015. godine, i on i SzP se trebaju pozvati na odgovornost, ne zato što nema napretka u borbi protiv korupcije, već zato što postoji evidentno nazadovanje u toj oblasti.

Nazadovanje se ogleda u tome što u BiH ne postoji niti jedna institucija koju čine iskreni i stručni borci protiv korupcije, od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), preko Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pa sve do Tužilaštva i Suda BiH.

APIK u svom rukovodstvu nema nijednog čovjeka koji se može pohvaliti naučnim radom u oblasti antikorupcije, a pogotovu ne nekim rezultatima u tom pogledu. Takođe, treba istaći da ova Agencija nema ni neka konkretna ovlašćenja, već joj je uloga da strancima i građanima “maže oči” i zadovoljava potrebe uhljebljavanja stranačkih vojnika.

SIPA, takođe, ne zapošljava službenike koji imaju reference i rezultate u borbi protiv korupcije, već i ona služi za ispunjavanje političkih obećanja u vezi sa zapošljavanjem, a, kako je široj javnosti poznato, nije rijetka pojava zapošljavanja putem klasične korupcije (podmićivanja).

Odluke i kontrola rada Tužilaštva i Suda BiH, na koje se ministar Crnadak žali, temelje se na pozitivnim zakonskim propisima, pa ukoliko su smatrali da ti propisi nisu dovoljno dobri, SzP je imao dovoljno vremena da traži njihove izmjene.

Vjerovatno se sve ovo može pravdati komplikovanom koalicijom sa SDA/SBB i HDZ BiH, ali ako SzP ne može ispoštovati osnovni postulat na kome je na izborima 2014. godine osvojio glasove i dobio šansu da mijenja stvari, a to je borba protiv korupcije, nije strašno napustiti tu koaliciju. Naravno, strašno je izgubiti udobne fotelje i beneficije veoma drage Crnatku i kompaniji.

Na kraju, u pogledu nazadovanja u oblasti medija, SzP nije uradio apsolutno ništa na korektnoj komunikaciji sa rijetkim medijima koji nisu propagandne mašinerije niti ispiraju mozak, koji nisu na strani niti jedne politike, već se trude da profesionalno i objektivno rade svoj posao. Šta više, lokalni predstavnici SzP zbog nekih svojih razloga izbjegavaju takve medije.

Vrijeme teče jako brzo, pa ako gospodin Crnadak i ostali predstavnici Saveza za promjene, koji su stanari sarajevskog nebodera u kome je smješten Savjet ministara BiH i džinovske zgrade Parlamenta BiH, ne naprave konkretne napore u smjeru borbe protiv korupcije i bolje komunikacije sa medijima i građanima, na izbore 2018. ne trebaju ni izlaziti, jer će svakako postati dio političke istorije.

Slobodan Golubović

Diplomirao kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Od jula 2016. novinar internet magazina "Moja Hercegovina".

0 Shares
0 Shares
Copy link