Početna  /  Milostinja od 83 do 166 KM: Isplata naknade za tuđu njegu i pomoć u RS-u kasni mjesecima
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Milostinja od 83 do 166 KM: Isplata naknade za tuđu njegu i pomoć u RS-u kasni mjesecima

Predstavnici pet organizacija civilnih invalida koji su pod nadležnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS sastali su se danas u Banjoj Luci s predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem.

FOTO: Klix

Osobe s invaliditetom koje se zbrinjavaju u socijalnom sektoru su u izuzetno teškoj poziciji koja se najviše ogleda u mizernom iznosu sredstava koja se izdvajaju za tzv. naknadu za tuđu njegu i pomoć od 83 do 166 KM te budžetskih izdvajanja za ove krovne organizacije.

“Mi smo predsjedniku Narodne skupštine RS i u pisanoj formi dostavili materijale i prijedloge izmjena i dopuna zakona te mjera koje bi trebalo hitno preduzeti u cilju prevazilaženja trenutne krizne situacije u našim savezima i uopšte kada je riječ o institucionalnoj podršci civilnim invalidima”, rekao je nakon sastanka u Narodnoj skupštini RS predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić.

Suzić je ogorčen jer je naknada za tuđu njegu i pomoć neredovna i nedostojna čovjeka, što najviše boli invalidne osobe koje od te naknade zavise.

“Budući da te naknade pola-pola dijele lokalne zajednice i republički nivo, često oba ta nivoa kasne kada je riječ o isplatama. Nivo RS je nešto ažurniji, u ovom mjesecu su obećali da će izmiriti dvije tranše, zaključno s junom. Što se tiče opština, sve zavisi, negdje kasne i po godinu dana, kao u Loparama, u Srpcu i Kneževu pola godine, a imamo još niz opština koje vrlo teško uspijevaju izmiriti tih 50 posto koje su dužne da izmire preko centara za socijalni rad. Mi zato i tražimo od nadležnih da donesu mjere koje će osigurati novac za redovno finansiranje tako da do 20. u mjesecu za prethodni mjesec svi korisnici dobiju ono što im pripada, isto kao što je slučaj s naknadama za ratne vojne invalide. Imamo obećanje da će to biti tako. Nažalost, i pored tih obećanja dešavaju se kašnjenja, mi ih upozoravamo da se ta kašnjenja ne smiju dešavati, ukoliko se nastave ne možemo garantovati da neće biti i protesta”, naglasio je Suzić.

Slična situacija se desila i početkom maja kada su predstavnici pojedinih organizacija invalida najavili proteste ukoliko isplata naknade za tuđu njegu i pomoć ne bude redovna, odnosno do 20. u mjesecu, ali to se nije desilo.

“Znate i sami da su godišnji odmori, a o svim narednim koracima naših udruženja bićete obaviješteni. Neće biti protesta, dobili smo konstruktivna obećanja i plan rada, što nam je i bilo bitno. Nedopustivo je da jedino pravo koje te osobe imaju bude naknada za tuđu njegu i pomoć, koju čak i ne primaju svi, nego samo jedan dio korisnika. Nedopustivo je da to pravo kasni mjesecima i da se čak smanjuje u obimu korisnika, odnosno da ide nadole umjesto da se poboljšava”, navela je sekretarica Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama RS Gospava Rađen-Radić.

Dodatni problem je taj što su sredstva od igara na sreću u RS namijenjena invalidima, uskraćena, godinu i po dana udruženja nisu u prilici da konkurišu za sredstva za socijalno-humanitarne svrhe iz prostog razloga što nisu raspisani javni pozivi za to.

“Ne mirimo se s tim što su nam za prošlu godinu ostali dužni ta sredstva. Evo, došao je i juli, a u Službenom glasniku RS broj 65. možete vidjeti da su oni podijelili svega po 1.300 do 2.900 KM po udruženju i to za šest mjeseci pa vi sad vidite da li se i šta može učiniti s tim iznosima. Još gore je što ta sredstva nisu dospjela na račune udruženja, a prošlo je desetak dana od objave u Službenom glasniku. Čak nisu ni evidentirana u Ministarstvu finansija RS, koliko sam informisan, tamo nisu ni dobili nalog od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, tako da ih molim da se uozbilje i da se ne poigravaju nama”, dodao je Suzić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka se nije obraćao novinarima.

Savez gluvih i nagluvih, Savez paraplegičara, Savez distrofičara, Savez slijepih i Savez za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima u RS okupljaju blizu 8.000 članova.

0 Shares
0 Shares
Copy link